Forskere: Fede oste er lige så sunde som magre oste

Ost og andre madvarers sundhedsværdi bliver vurderet efter deres indhold af protein, fedt og kulhydrater. Men det giver ingen mening, siger en gruppe forskere

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Parmesan, cheddar, emmentaler, gorgonzola og gouda er dømt ude, hvis man studerer deres lister over næringsstoffer. Ostene indeholder alle over 20 procent mættet fedt, og det bør man undgå at få for meget af ifølge de officielle kostanbefalinger.

Rygeost, hytteost, nogle smøreoste og Cheasy kan derimod bedre gå an ifølge kostrådene, fordi de indeholder mindre fedt.

Men anbefalingen om generelt at holde sig til de magre oste og undgå de fede er helt hen i vejret, mener en gruppe ernæringsforskere ifølge Videnskab.dk:

- Myndighederne anbefaler befolkningen at vælge magre produkter, men alt tyder på, at fede oste ikke er usunde,-  siger Tanja Kongerslev Thorning, der er postdoc på København Universitets Institut for Idræt og Ernæring.

Læs mere på Videnskab.dk: Se naturens makabre skønhed

 

- En fødevare består af forskellige komponenter, der interagerer. Fedtindholdet i en ost påvirker os ikke på samme måde som fedtindholdet i smør, fordi fedtet i osten ikke i samme grad bliver frigivet og optaget i blodet,-  fortsætter hun.

Mejeriindustri finansierer forskerne

På et lukket møde i København fokuserede forskerne på mejeriprodukter og især på den forskning, der er lavet i ost, og det er ikke tilfældigt.

For mødet var finansieret af sammenslutningen af europæiske mejeriproducenter, The European Milk Board (EMB).

Læs mere på Videnskab.dk: Kæmpelyn ’fanget’ af astronauter

Det bør man holde sig for øje, når man læser forskernes anbefalinger, siger Kjeld Hermansen, der er klinisk lektor og ernæringsforsker på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin.

Han var ikke med til mødet i København, men han har læst den artikel, der er kommet ud af det.

- Forskerne laver er et rigtig fint oplæg til en diskussion om, hvorvidt vi opgør fødevarers næringsværdi rigtigt på nuværende tidspunkt, men man skal nok være lidt kritisk, når man læser deres artikel,-  siger han.

Yoghurt og ost er sundt

Forskerne gennemgår i deres artikel en række forskningsresultater om ost og yoghurt både fra store befolkningsstudier og laboratorieforsøg.

Ifølge Kjeld Hermansen kan der være en risiko for, at forskerne nedtoner forskning, der ikke understøtter det budskab, de gerne vil have frem.

Læs mere på Videnskab.dk: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

- Det behøver ikke være en mindre god artikel, fordi forskerne er støttet af mejeriindustrien, men man skal være kritisk overfor budskabet og vurdere, om det er påvirket af sponsorernes interesser. Ofte er det dog en nødvendig forudsætning for at kunne holde sådan et møde, at industrien støtter det økonomisk,-  siger Kjeld Hermansen.

Forskerne har helt klart en pointe, når de opfordrer til, at man ser mere nuanceret på mejeriprodukters sundhedsværdi, medgiver han.

- Alt peger i retning af, at det har en række positive effekter for helbredet at spise yoghurt naturel, og at et fermeteret mejeriprodukt som ost ikke nødvendigvis er usundt, selvom det indeholder meget fedt,-  siger Kjeld Hermansen.

Andre artikler på Videnskab.dk

2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Ny Borrelia-art i danske flåter giver ingen syngelige symptomer