Forskere finder verdens ældste biologiske farver

Farven fra 1,1 milliarder år gamle molekyler er lyserød

Følg Videnskab

Der har altid eksisteret farver, men det er begrænset, hvor mange af fortidens farver, vi egentlig kender til, fordi pigmentet forgår med tiden.

Nu har forskere imidlertid fundet verdens ældste biologiske farve ved at knuse en 1,1 milliarder år gammel sten - og den har vist sig at være lyserød. Det skriver The Guardian, ifølge Videnskab.dk.

Stenen er fundet for 10 år siden i forbindelse med en olieboring flere hundrede meter under jorden i Taoudeni-bassinet i Mauretanien, Vestafrika.

Lektor Jochen Brocks fra Australian National University, der dengang modtog stenene fra olieselskabet, sammenligner fundet med at finde en 100 millioner år gammel knogle fra en T. rex:

'Den ville også have en farve, det kunne være grå eller brun, men den ville ikke kunne fortælle noget om, hvilken farve skindet på en T rex havde.'

Læs også på Videnskab.dk: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Kun et fossilt skind i originalfarven ville kunne svare på, om en T rex eksempelvis var blå eller grøn, og det er »i princippet det, vi har opdaget - bare 10 gange ældre end en typisk T rex,« siger Jochen Brocks til The Guardian.

Mens Jorden er omkring 4,6 milliader år gammel, fremkom større, dyrelignende skabninger først for omkring 600 millioner år siden, og fundet af det lyserøde pigment kan muligvis være med til at besvare, hvorfor der skulle gå så lang tid.

Læs også på Videnskab.dk: Endelig fastslået: Så lang er en gennemsnitlig penis

Ved at analysere strukturen på de lyserøde molekyler fandt forskerne nemlig ud af, at de var blevet produceret af bittesmå cyanobakterier.

De har dengang udgjort bunden af fødekæden, og først da større partikler - som alger, der udgør bunden i nutidens fødekæde - kom til, var der et grundlag for, at endnu større organismer kunne vokse frem.

Det fulde studie er publiceret i PNAS.

Læs mere på Videnskab.dk:

Se mumie-hundehvalpen, der blev ædt op af flåter

Penisstørrelse: Er stor virkelig bedst?

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+