Forskere: Godt at gå på WC før eksamen

Du har nok prøvet at mærke en virkelig stærk trang til at lave bummelum lige før en angstprovokerende situation – som for eksempel en eksamen. Og du skal bare give efter, lyder anbefalingen fra forskere

Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox

Du kender nok scenariet: Eksamenstid. Angsten begynder så småt at sætte sig, maven begynder at rumle – og behovet for hyppige toiletbesøg melder sig på banen. Men hvorfor egentlig?

Fordi nervøsitet i virkeligheden er en stressreaktion, lyder det helt korte svar fra forskerne. Og det kan faktisk være en fordel for dig, når du er nervøs eller skal præstere ekstra – altså at komme af med en dej.

Læs hvorfor hos Videnskab.dk:

- En akut stress-reaktion opstår, når man tænker: 'Kan jeg leve op til kravene i en given situation?' Stressresponsen er så konsekvensen, forklarer lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab Naja Hulvej Rod.

Kroppens reaktion på stress kan godt manifestere sig i andet end en let rumlen og lidt hyppigere toiletbesøg, fortsætter hun. Nogle gange er uheldet også ude.

- Vi kender jo alle sammen historier om folk, der er kommet ud for en ulykke eller en situation, hvor de er blevet presset, hvorefter de har tisset i bukserne, siger Naja Hulvej Rod.

Ph.d. i psykologi David Glasscock mener, at det er en refleks, der stammer tilbage fra urmennesket: Når en kriger stod ansigt til ansigt med en ulden mammut og enten skulle kæmpe eller flygte, rettede kroppen sin fulde koncentration mod det. Og så var der ikke overskud til at holde på hverken bimmelim eller bummelum.

- Vi kender eksemplet fra dyr. Hvis for eksempel en ko pludselig bliver stresset eller skræmt, så skider den. Det er de samme biologiske mekanismer, der gør sig gældende for mennesker, siger David Glasscock.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?
 

Dyrene sætter gang i deres såkaldte kæmp- eller flygt-respons. Tarmtømningen er dermed ikke kun en uheldig bivirkning ved nervøsiteten. Det er også en måde, kroppen gør sig lettere på og dermed får nemmere ved at flygte.

Kæmp eller flygt-responsen kan sammenlignes med, hvad en ung studerende, der forbinder eksamenslokalet med noget ubehageligt, gennemgår.

Både Naja Hulvej Rod og David Glasscock mener, at det faktisk kan være en god ting at kroppen får en akut stressreaktion og derfor vil tømme tarmen.

- Stressreaktionen skal faktisk ses som kroppens måde at holde sig klar på. Man bliver hurtigere. Man bliver skarpere. Det kan faktisk hjælpe en i en presset situation. Kroppen sætter alt ind på at sende blod til hjernen og skærpe koncentrationen, slutter Naja Hulvej Rod.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sådan bliver du fantastisk god til at huske
 

Tag kontrol over din eksamen
 

 

4 kommentarer
Vis kommentarer