Forskere gør overraskende opdagelse om neandertalerne

Neandertalerne gik ikke foroverbøjede rundt, som de ellers tidligere er blevet afbilledet.

Hvis du skal tænke på en neandertaler, så forestiller du dig måske en snotdum, foroverbøjet hulemand med en kølle i hånden.

Det er ikke din skyld, for i mange år er neandertalerne blevet afbildet som meget mere abe-lignende end de tidlige moderne mennesker, der kom til Europa fra Afrika.

Men en ny 3D-rekonstruktion af neandertalernes knogler viser, at den krumryggede neandertaler godt kan rette sig op og kigge stolt ud over sit territorie. Det meddeler blandt andre forskere fra University of Washington ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se den nye rekonstruktion.

Neandertalerne gik nemlig ikke kun lige så oprejst som mennesker – de havde faktisk endnu mere rank kropsholdning, end vi havde, fortæller forskerne.

Læs mere på Videnskab.dk: Test dig selv: Hvor ond er du?

Skelettet, der er blevet rekonstrueret, blev udgravet i 1983 i Israel og anses for at være det mest komplette neandertaler-skelet til dato.

Formen på neandertalernes brystkasse viser, ud over at neandertalerne havde ranke kropsholdninger, at de også havde større lugekapacitet end os.

Netop brystets form giver os ny indsigt i deres vejrtrækning og balance, og det er vigtig viden i forståelsen af, hvordan neandertalere bevægede sig i deres omgivelser, skriver University of Washingtons nyhedsportal UW News ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Den nye viden kan bruges til at forstå neandertalernes evne til at overleve med de tilgængelige ressourcer, som de havde, og kan derfor give et mere helt billede af det tidlige menneske.

- At forstå deres tilpasninger (til deres omgivelser, red.) giver os mulighed for at forstå vores egen evolutionære vej bedre,- siger Patricia Kramer til UW News ifølge Videnskab.dk.

Neandertalere uddøde for omkring 40.000 år siden, hvor de levede som jægere og samlere i området i og omkring Vesteuropa og til Centralasien.

Andre artikler på Videnskab.dk

MDMA: Hvad er det? Hvad gør det?

Det mest berømte psykologistudie nogensinde kan være fup

Aber sludrer som mennesker