Annonce:
Annonce:

Forskere: Hundeavl kan have negative konsekvenser for levetid

Forskere har måske fundet ud af, hvorfor store hunde lever kortere tid end små

Der er stor forskel på levealder mellem store og små hunderacer, og det har forskere nu måske fundet årsagen til. (Billede: Shutterstock)
Der er stor forskel på levealder mellem store og små hunderacer, og det har forskere nu måske fundet årsagen til. (Billede: Shutterstock)
Annonce:
Følg Videnskab

En hund af racen grand danois – en ordentlig sværvægter af en hunderace – bliver typisk ikke særlig gammel. I hvert fald ikke sammenlignet med chihuahuaer, der kan leve i over 20 år.

Årsagen til den store forskel i gennemsnitsalder mellem store og små hunde har forskere fra University of Adelaide i Australien undersøgt.

Deres studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet The American Naturalist, indikerer, at årsagen skal findes i de seneste 200 års hundeavl, der har givet større hunde mere kræft.

Det skriver University of Adelaide i en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk.

Forskerne analyserede dødsårsager og levealder blandt 164 forskellige hunderacer i varierende størrelse fra chihuahua til grand danois.

Ud fra deres datasæt opdagede de, at større hunde var mere tilbøjelige til at dø af kræft i en yngre alder sammenlignet med mindre hunde.

Annonce:

Læs også på Videnskab.dk: Disse hunde lever længst – og kortest

Årsagen findes ifølge en af forskerne bag studiet således ikke i en forskel på, hvor hurtigt hunde ældes.

- Større hunde ældes ikke hurtigere end mindre racer, men vores forskning viste, at når hunderacernes gennemsnitlige vægt steg, fulgte kræftraten med, siger Jack da Silva, der er lektor i evolutionsgenetik, i pressemeddelelsen.

Forskerne mener, at de seneste par hundrede års hundeavl har været skyld i, at større hunderacers forsvar mod kræft ikke har kunnet følge med udviklingen.

Det handler ifølge dem om, at hundene gennem tiden er blevet tvunget til at bruge så mange ressourcer på reproduktion og vækst, at der ikke har været energi nok til at styrke de dele af kroppen, der står for at reparere celler.

Forskerne mener dog, at de større hunderacer med tiden vil tilpasse sig og få forlænget deres levetid.

De forudser, at hundeavl fremover ikke kun vil handle om at avle store hunde, men også om at avle hunde, der er bedre til at modstå kræft.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Cavalier King Charles spaniel har flere skadelige genetiske varianter end andre hunderacer

Verdens største hunde-stamtræ afslører racefusk

Hvor gammel er din hund egentlig i menneskeår? Det giver ny formel svaret på

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: