Annonce:
Annonce:

Forskere jager aliens: Jordlignende planeter kan have vand

Nyt studie giver yderligere vægt til teorien om, at planeter, som kredser om den nærliggende stjerne TRAPPIST-1, kan være beboelige.

Annonce:
Følg Videnskab

Det vakte opsigt i hele verden, da forskere tidligere i år annoncerede, at der tæt på Jorden findes en stjerne ved navn Trappist 1, som har hele syv klippeplaneter omkring sig.

Særligt bemærkelsesværdigt var det, at mindst tre ud af syv planeter ligger inden for stjernens beboelige zone.

Nu kommer et nyt studie med yderligere argumenter for, at planeterne kan være beboelige – og dermed potentielt huse liv. Forskerne har nemlig lavet modeller, som viser, at flere af planeterne kan huse »væsentlige mængder« af vand, lyder det. Det skriver Videnskab.dk:

Annonce:

- Vand er formentlig en nøgleingrediens for udviklingen af liv, og nogle af planeterne i Trappist-1-systemet – dem som er i den beboelige zone – har lige præcis den rigtige temperatur til, at vand kan være flydende,-  fortæller Vincent Bourrier, som er astronom og postdoc ved Observatoire de l’Université de Genève i Schweiz til Videnskab.dk

Stadig usikkert, om der er vand
Forskerne har målt på, hvor meget ultraviolet lys, stjernen Trappist 1 udsender. Ultraviolet lys kan potentielt ødelægge vandmolekyler i planeters atmosfære.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Mættet fedt er bedre end ris, sukker og hvidt brød

- Derfor er det vigtigt at måle på mængden af ultraviolet lys for at finde ud af, hvor meget vand hver enkelt af de syv planeter omkring Trappist 1 kan have mistet gennem tiden,-  siger Vincent Bourrier.

Selvom nogle internationale medier skriver, at der er blevet fundet vand på planeterne i TRAPPIST-1, så understreger Vincent Bourrier, at forskerne ikke direkte har bevist, at der er vand på planeterne.

Han understreger også, at de nye beregninger forudsætter, at der ved planeternes oprindelige skabelse har været vand tilstede, hvilket man endnu ikke ved, om er tilfældet.

Annonce:

Planeterne ’kun’ 40 lysår væk
Selve stjernen Trappist 1 og dens syv planeter er imidlertid stadig interessante for forskerne af flere årsager.

Læs mere på Videnskab.dk: Skal børn sove alene?

- Planeternes størrelse minder om størrelsen på vores egen Jord, og nogle af planeterne kan potentielt have atmosfærer og oceaner af vand, hvilket gør det interessant at studere planeternes beboelighed,-  siger Vincent Bourrier.

Trappist 1-stjernen er også kun 40 lysår fra Jorden, hvilket er frygtelig langt væk i forhold til afstande fra vores dagligdag, men inden for astronomien er 40 lysår en kort afstand.

Et andet træk, som gør astronomerne vilde med Trappist 1-stjernen er, at der er hele syv planeter omkring stjernen, som ligger meget tæt på hinanden. Vincent Bourrier forklarer, at det gør det muligt at lave sammenligninger mellem planeterne og få viden om, hvordan planeter bliver skabt og udvikler sig.

Andre artikler på Videnskab.dk

Gorm den Gamle printet i 3D: Havde mærkelig gevækst i nakken

Annonce:

To til fire daglige kopper kaffe koblet til et længere liv

Professor: Misundelse kan ødelægge din arbejdsplads

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: