Annonce:
Annonce:

Forskere jubler: Kæmpe gennembrud

Før nytår gjorde engelske forskere store fremskridt inden for kernefusionsforskning, en teknologi, der kan producere store mængder energi ved at bruge minimale mængder af ressourcer

Så voldsomt så det ud, da den enorme mængde grønne energi blev produceret i byen Culhamnær Oxford i England
Annonce:
Følg Videnskab

At finde en vedvarende energikilde, der effektivt kan løse verdens klimaproblemer, er en hård nød at knække, men nu er et hold forskere fra Storbritannien måske kommet et stort skridt tættere på.

I årevis har forskere forsøgt at generere energi ved kernefusion, men de har kæmpet med at bevare den store mængde energi over en længere periode.

Men onsdag kunne et hold forskere meddele, at de har mere end fordoblet rekorden for, hvor længe man har bevaret den kernefysiske fusion. Det skete ved et forsøg uden for byen Oxford 21. december sidste år.

Det skriver CNN.

Glæde over resultat
Det er en glad forsker, som fortæller CNN om gennembrudet.

- Dette er belønningen for over 20 års forskning og eksperimenter med vores partnere fra hele Europa, siger Ian Chapman, leder af UK Atomic Energy Agency

Annonce:

- Disse banebrydende resultater er et kæmpe skridt fremad mod en af de største videnskabelige og ingeniørmæssige udfordringer, vi har.

Forskerne er dermed tættere på at tro, at teknologien kan blive en stabil energikilde i fremtiden.

Fission - fusion?

Fusionsenergi - som nævnes her - adskiller sig fra den fissions-metode, som bruges i atomkraftværker.

- Under fission splittes atomerne, og selvom det skaber grøn energi, så produceres der affald, som forbliver radioaktivt i titusinder af år.

- En anden ulempe ved fission er, at det er farligt i tilfælde af en ulykke. Det så man, da Fukushima-kraftværket i Japan blev ramt af et jordskælv i 2011.

- Fusionsenergien er langt sikrere, producerer kun små mængder affald og drives på en blanding af elementer, der blandt andet udvindes af havvand.

- I fusionsmetoden smelter flere atomer sammen og danner en tung atomkerne, og denne proces genererer enorme mængder energi.

- Atomforskerne kalder selv fusionsmetoden for en 'næsten uudtømmelig grøn energikilde'.

- Forskerne siger dog, at der går lang tid inden, fusionsmetoden er klar til brug.

Kilde: CNN og Den britiske regering

Fem sekunder
Det store problem for forskerne er, at nuklear fusion er svært at opnå.

To varianter af grundstoffet brint skal holdes ved en temperatur på, hold da fast, 150 millioner grader, indtil de støder sammen og smelter sammen - altså fusionerer - derefter dannes helium.

Temperaturen er, ifølge CNN, ti gange varmere end solens kerne, og for at håndtere den enorme mængde energi kræves en kæmpe donut-formet maskine, som forskerne har brugt.

 

Dette er et eksempel på den donut-lignende Tokamak-maskine, hvor fusions-processen foregår i. Foto: Daniel Cole/Ritzau Scanpix
Dette er et eksempel på den donut-lignende Tokamak-maskine, hvor fusions-processen foregår i. Foto: Daniel Cole/Ritzau Scanpix

Den kaldes en tokamak, og den britiske tokamak formåede at generere 59 megajoule over fem sekunder indtil maskinens magneter overophedede.

Lang vej endnu
Der går dog lang tid inden denne 'uudtømmelige' energikilde bliver en brugbar energikilde for verdens lande.

Annonce:

- Resultaterne er imponerende og vil formentlig blive bedre, eftersom der fortsættes med at blive udført eksperimenter.

- De nåede at producere 12 megawatt, men kun i fem sekunder. Meget længere fusionsfyring er det, der skal til, siger Tony Roulstone fra Cambridge University til CNN.

Rolls Royce med gigantisk atomkraftplan

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: