Forskere løser 25 år gammel gåde om verdenskendt babydino

En verdenskendt babydinosaur ville have vokset sig til en monsterfugl på over et ton, hvis den havde fået lov, fortæller et forskerhold

En model viser et tværsnit af et oviraptor-æg. Foto: Sabena Jane Blackbird/All Over
En model viser et tværsnit af et oviraptor-æg. Foto: Sabena Jane Blackbird/All Over

En gruppe af forskere har endelig knækket koden bag et verdenskendt fossil af en babydinosaur, der blev fundet i Kina for 25 år siden.

Selvom fossilet er på størrelse med et almindeligt marsvin, ville det faktisk have vokset sig til en gigantisk, fuglelignende dinosaur på over et ton, hvis det havde fået lov.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan kinesisk dreng virkelig se i mørke?

Det lille fossil har nemlig vist sig at være det tidligste bevarede eksemplar af de fjerklædte og gigantiske ’oviraptorider’ -  en gruppe af fuglelignende dinosaurer, hvis navn kan oversættes til ’æggetyve’.

Det skriver bbc.com ifølge Videnskab.dk.

Fossilet har stjernestatus hos forskerne
Babydinosauren blev fundet i en rede med dinosauræg i Henan-provinsen i Kina.

Dengang døbte man fossilet kælenavnet 'Baby Louie', og det har siden da haft stjernestatus i palæontologiske kredse, hvor på kinesisk har døbt det 'Beibeilong sinensis', hvilket kan oversættes til 'Kinesisk babydrage'.

Læs mere på Videnskab.dk: Se de fascinerende billeder: Edderkopper fanger fisk

Man har tidligere fundet lignende fossiler i både Kina, Sydkorea, Mongoliet og i Nordamerika, og derfor konkluderer forskerne, at den fjerklædte gigantfugl har været en udbredt art for omtrent 100 millioner år siden.

Fossilet giver indblik i bizar dino-verden
Fossilet giver os et unikt indblik i dinosaurernes bizarre verden, fortæller professor i palæontologi ved University of Edinburgh Dr Steve Brusatte.

- Det er vildt at forestille sig, at de her bittesmå fostre kan udvikle sig til et ton store fjerklædte dinosaurer, der har lignet mærkelige, gigantiske fugle med næb og fjer, men ingen tænder, siger Steve Brusatte til bbc.com ifølge Videnskab.dk

Andre artikler på Videnskab.dk

Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet

Forskere: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Se den vilde natur fra sin smukkeste side