Forskere: Mere end hver tiende har hårde stoffer på fingrene

Tilfældigt udvalgte mennesker har spor af hårde stoffer på fingrene, selvom de ikke har brugt dem selv, siger forskere i et nyt studie

Holder du nallerne langt væk fra hårde stoffer som kokain og ecstasy? Hvis du svarer ja, kan du måske ikke gøre det lige så skråsikkert som tidligere.

Det viser resultatet af et nyt britisk studie, skriver theindependent.co.uk ifølge Videnskab.dk.

13 procent af dem, der hævdede, at de aldrig rørte hårde stoffer, havde nemlig alligevel spor efter hårde stoffer på fingrene, fortæller forskerne.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er mest usundt: stoffer alkohol eller cigaretter?

I alt deltog 65 personer i forsøget, hvoraf 50 personer aldrig havde taget stoffer, mens de resterende 15 fortalte, at de havde taget stoffer inden for de seneste 24 timer.

Ved at lave fingeraftryk af forsøgsdeltagerne kunne forskerne analysere deres sved og se, at 13 procent af de ’stoffri’ deltagere alligevel havde spor fra ’klasse A’-stoffer på fingrene, også selvom de havde vasket fingre.

I Storbritannien indgår en lang række hårde stoffer under betegnelsen klasse A – blandt andet kokain, MDMA (det aktive stof i ecstasy), opium, heroin og LSD.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere fodrede edderkopper med LSD

De ’stoffrie’ forsøgsdeltagere havde dog kun forsvindende små mængder af klasse A-stoffer på fingrene, og der var tydelig forskel på deres resultater og på dem, der rent faktisk havde indtaget stofferne.

Resultatet ligger i tråd med tidligere forskning, herunder et engelsk studie fra 2011.

Dengang konkluderede forskerne, at man kan finde spor efter stoffer på mere end hver tiende engelske pengeseddel. 

Andre artikler på Videnskab.dk

Psykedeliske svampe kan måske få dig til at kvitte smøgerne

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Farlig tarm-bakterie kan bekæmpes med vand og sæbe

27 kommentarer
Vis kommentarer