Forskere opdager et nyt, universelt ansigtsudtryk: 'Not face'

Amerikanske forskere har fundet endnu et universelt ansigtsudtryk, som de kalder for 'not face'. Det nye ansigtsudtryk bliver føjet til bunken af basale ansigtsudtryk, som mennesker overalt på Jorden bruger

(Foto: Pernille Slot)
(Foto: Pernille Slot)

Selvom vi ikke kan forstå alle sprog i verden, er der alligevel en måde, som vi alle kan kommunikere på - gennem vores ansigtsudtryk. Et smil i Danmark er ligesom et smil i Indien, og det samme gælder en sur grimasse.

I lang tid troede forskere, at mennesker kun havde seks ansigtsudtryk til fælles – glæde, tristhed, væmmelse, frygt, vrede og overraskelse. Det skriver Sciencealert.com ifølge Videnskab.dk.

Det antal blev i 2014 femdoblet til 30, da forskere lavede et større studie af ansigtstræk.

Og nu kan forskere fra Ohio State University tilføje endnu et universelt ansigtsudtryk til listen. De kalder det selv for 'not face'.

Se billeder af, hvordan Not face ser ud i artiklen på Videnskab.dk.

Not face bliver - ikke overraskende - brugt, når vi er uenige i en påstand. Det består af hele tre ansigtsudtryk på én gang – vrede, væmmelse og foragt.

Disse tre udtryk, som tilsammen udgør not face, bliver til, hvis man rynker på brynene, presser læberne sammen og hæver hagen en smule, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan ser den ideelle kvindes ansigt ud

- Nogle gange er dette ansigtsudtryk det eneste, der viser, at meningen i en sætning er negativ, fordi personen laver det her not-face imens,forklarer Aleix Martinez, som er en af forskerne bag studiet, til Sciencealert.com.

Forskerne bag studiet har haft 158 deltagere til at sidde foran et kamera, mens de havde en samtale med en af forskerne. Deltagerne repræsenterede sprogene engelsk, spansk, kinesisk (mandarin) og amerikansk tegnsporg (American Sign Language - ASL).

Forskerne stillede derefter deltagerne forskellige spørgsmål, som de vidste, deltagerne ville være uenige i, og fik dem til at læse negative sætninger op foran kameraet. Derefter gik forskerne optagelserne igennem for at lede efter not face-grimassen.

Optagelserne viste, at stort set alle deltagerne brugte den her not face-grimasse, når de var uenige i en påstand eller skulle udtrykke negativitet.

Læs også på Videnskab.dk: Test: Bliver du narret af et falsk smil?

Projektet har indtil videre betydet, at American Sign Language har valgt at udskifte tegnet for nej med not face-grimassen. De er ifølge forskerne første gange, at et ord bliver udskiftet med et ansigtsudtryk.

Håbet er ifølge forskerne, at de kan få udviklet en algoritme, som kan genkende det her not face. På den måde kan forskerne meget hurtigere gennemgå flere timers videooptagelser, så de kan få et stærkere bevis for det nye ansigtsudtryk, skriver Videnskab.dk.

Resultaterne er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cognition.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor går jeg rundt, når jeg taler i mobiltelefon?

Test: Hvor god er du til dialekter?

Hvad gør mest ondt: en fødsel eller et hårdt spark i skridtet?

12 kommentarer
Vis kommentarer