Forskere: Så vigtigt er det første kys

Kys spiller en vigtig rolle i vores vurdering af en potentiel partner. Mennesker, som er på udkig efter et langtidsforhold, lægger ekstra meget betydning i det første kys

Det første kys er vigtigt. (Foto: Peter Hove Olesen)
Det første kys er vigtigt. (Foto: Peter Hove Olesen)

Vi kysser over alt i verden og med mange forskellige formål. Dronningens hånd kysses let for at udvise underkastelse og respekt, mens tungekysset er et udtryk for hed, romantisk kærlighed.

Rafael Wlodarski er kysseforsker og postdoc på Oxford University. Han har lavet flere forsøg, hvor han undersøger kyssets betydning, blandt andet for vores valg af partner.

- Kys spiller både en vigtig rolle i den første vurdering af en partner og i at vedligeholde forholdet. Det er en undskyldning for at komme tæt på hinanden, så vi kan snuse til vores partner. På den måde kan vi teste vores potentielle partners feromoner, fortæller Rafael Wlodarski.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan læse, hvad rekorden for verdens længste kys er.

Forskeren fortæller videre, at vi ubevidst tester hinandens feromoner for at finde ud af, om personen er sund og rask, samt om det er et godt genetisk match. Derfor er det ikke ligegyldigt, om de første kys føles godt. Hvor meget vi nyder det, kan nemlig være et hint om, hvorvidt din kysse-partners gener passer godt sammen med dine.

I et studie, som Rafael Wlodarski var med til at udføre, viste det sig, at mennesker, som er på udkig efter et langtidsforhold, ændrer deres opfattelse af en potentiel partner efter det første kys.

Læs også hos Videnskab.dk: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Sexviden: Derfor kysser vi

Hvis kysseriet ikke føles godt – så er der nok ikke mere at komme efter.

Kysset taler nemlig til den ubevidste del af hjernen. Vi nyder simpelthen mere at kysse med en potentiel partner, hvis vi genetisk set passer godt sammen, fortæller Rafael Wlodarski.

Der er flere biologiske faktorer, som har indflydelse på det romantiske kys. Når en kvinde har ægløsning, vurderer hun det første kys som vigtigere end ellers.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad sker der i kroppen under en orgasme?

Godt kys vigtigere end stor diller

Under ægløsningen er der den største sandsynlighed for at blive gravid, og kvinden må derfor være meget påpasselig med, hvem hun 'parrer' sig med.

Mandens kropslugt og ånde er de vigtigste faktorer for kvinden i kyssesituationen, når hun har ægløsning. Dette peger på, at lugtesansen, og dermed kysset, spiller en stor rolle i vurderingen af en potentiel partner, fortæller Rafael Wlodarski.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Så vigtig er næsen for et smukt ansigt

Forelskelse påvirker lugtesansen