Forskere: Underbukser skal vaskes ved 60 grader

Bakterierne i dine underbukser forsvinder ikke ved 40 grader, så du skal op på 60 grader for at komme af med smudset. Og så må du i øvrigt aldrig vaske underbukser sammen med viskestykker, lyder det fra forsker

Foto: Camilla Stephan/Polfoto
Foto: Camilla Stephan/Polfoto

Vi gør det, forhåbentlig, alle sammen: Vasker vores undertøj. Men hvordan skal det egentlig gøres, hvis man vil sikre, at man slipper af med alle bakterierne?

På mange vaskeanvisninger i underbukser står der, at de skal vaskes ved 40 grader, men faktisk skal vandet være 60 grader varmt, før bakterier dør. Det skriver Videnskab.dk.

Ifølge fru Grøn med det borgerlige navn Anne-Grete Rasmussen, der er pensioneret lektor, men stadig er aktiv rådgiver i hygiejne og vaskemetoder, afhænger vaskemetoden dog af, hvilket tekstil undertøjet er lavet af, og om det sidder løst eller f.eks. er en stram g-streng, som kravler helt op.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor ender strømperne altid inden i det store vasketøj?

- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man vasker sit undertøj ved mindst 60 grader. Og det kan bomuld og viskose sagtens klare, siger Anne-Grete Rasmussen til Videnskab.dk.

- Men det er rigtigt, at de fleste farvede herretrusser er mærket med, at de skal vaskes ved 40 grader. Men det er en klar undermærkning, for bomuld kan sagtens kan klare 60 og 90 grader. Når fabrikanterne anbefaler, at stærkt farvede trusser vaskes ved 40 grader, er det nok, fordi de vil sikre, at de ikke får reklamationer, hvis farven smitter af på andet vasketøj, når det vaskes ved 60 eller 90 grader, siger hun. 

Finere lingeri som eksempelvis en g-streng af polyester, en silkesag eller en blondetrusse kan derimod ikke tåle at blive vasket ved 60 grader.

Heldigvis burde 40 grader være nok til at fjerne udflåd, urinrester og bremsespor i silke samt i syntetiske materialer som nylon og polyester, siger Anne-Grete Rasmussen.

- Smuds trænger ikke så dybt ind i syntetiske materialer som i bomuld, så en syntetisk trusse er nemmere at gøre ren. Men hvis man vil være helt sikker, vil jeg anbefale, at man kun køber bomuldstrusser, som kan tåle at blive vasket ved 60 grader.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor dufter vasketøj så godt, når det har hængt til tørre udenfor?

Ifølge Anne-Grete Rasmussen er der ikke nødvendigvis farlige bakterier i udflåd og bremsespor. Lidt snavs i trussen er ikke helbredsskadeligt, og man går sjældent rundt i bakteriefyldt undertøj, selv om man kun vasker ved 40 grader, pointerer hun:

- Som udgangspunkt er snavs i trusserne ikke sygdomsfremkaldende. Det er bare noget smuds, som bliver opløst af de enzymer, der er i vaskepulveret - også ved 40 grader. I fæces (afføring; red) kan der dog i sjældne tilfælde være colibakterier.

Hvis der er blod, betændelse, afføring og svamp i underbukserne, bør man vaske dem ved 90 grader, for at være sikker på, at bakterier bliver udryddet, anbefaler Anne-Grete Rasmussen. 

- Fugtighed og varme fremmer også bakterievækst. Så hvis man eksempelvis dyrker meget sport, anbefaler jeg helt klart, at man vasker ved 60 grader, tilføjer hun til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Kan jeg få klamydia fra et toiletbræt?

Bakteriolog Thomas Bjarnsholt, som er professor på Københavns Universitets Institut for Immunologi og Mikrobiologi, kan også give os viden om, hvordan vi undgår bakterier i underbukserne.

Som udgangspunkt bakker Thomas Bjarnsholt op om Sundhedsstyrelsens anbefaling om at vaske undertøj ved 60 grader:

- Enzymer i vaskepulveret fjerner ganske vist snavs, men det slår ikke bakterier ihjel. Hvis man vil være sikker på, at fækale bakterier dør, skal vandet være mindst 60 grader, siger Thomas Bjarnsholt.

Har man undertøj af materialer, der kun kan tåle 30-40 grader, anbefaler han, at man vasker det separat.

- Hvis man vasker sit undertøj eksempelvis sammen med viskestykker, er der en risiko for, at bakterierne bliver spredt til vores køkkener. Og hvis man vasker underbukserne sammen med børnenes elefanthuer eller tørklæder, risikerer man, at børnene får bakterierne op til munden.

- Det skal man passe på med. Coli og andre fækale bakterier skal blive i tarmen eller på toilettet - de skal ikke på køkkenbordet eller andre steder hen, siger Thomas Bjarnsholt.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

Hvorfor kan man ikke kilde sig selv?

Sådan skal du spise før og efter træning

73 kommentarer
Vis kommentarer