Forskere undrede sig: Kan Bier virkelig surfe?

To forskeres undren er blevet til et nyt studie, der viser, hvordan bier bruger vandets overflade til at skabe fremdrift

Billede: Dette lille seletøj gav forskerne mulighed for at nærstudere biens adfærd på vandet. (Foto: Chris Roh and Morteza Gharib)
Billede: Dette lille seletøj gav forskerne mulighed for at nærstudere biens adfærd på vandet. (Foto: Chris Roh and Morteza Gharib)
Følg Videnskab

Kan bier surfe? 

Nej, dette er ikke et forsøg på at pitche en ny Pixar-film.

Det er derimod en undren, der er blevet til præmissen for et nyt studie, som to forskere fra California Institute of Technology ifølge The New York Times har lavet.

Det skriver Videnskab.dk, der har en video, hvor en bi ’surfer’.

Og ja, det kan bierne faktisk, mener forskerne. I den forstand, at de bruger vandets overflade til at skabe fremdrift.

Læs mere på Videnskab.dk: Insekter er hjemløse: Hvad sker der, hvis de forsvinder?

Bien laver andet end at producere honning. En af deres vigtigste opgaver er at indsamle vand, som skal bruges til at nedkøle bikuben. Men det er ikke helt risikofrit, for når bier falder ned i noget vand, og deres vinger bliver våde, så kan de ikke længere flyve. Men hvad gør de så?

Ved at anbringe en gruppe forsøgsbier i en lille sele over en vandoverflade, har forskerne bag det nye studie flittigt studeret, hvordan bier formår at undslippe druknedøden, når de ender ude, hvor de ikke kan bunde.

Forskerne bag studiet er kommet frem til, at bier skaber fremdrift ved at flappe deres vinger i en særlig vinkel, således at vandet kommer i bevægelse.

Læs mere på Videnskab.dk: Kvinde spiser sten - hvad sker der?

Det er en fysisk hård aktivitet, og forskerne vurderer, at bien nok ikke kan gøre det i mere end ti minutter af gangen. Men det kan også være mere end rigeligt, for fremdriften er faktisk ret markant.

Biens 'surfing' er ikke en adfærd, som er blevet observeret blandt andre insekter. De fleste andre insekter nøjes med at bruge deres ben - og det er ikke lige så effektivt.

Forskerne bag det nye studie håber, at de nye observationer kan hjælpe dem med at designe en ny slags robot, der - inspireret af biens bevægelser - både kan flyve og sejle.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Bier forstår det matematiske koncept nul

Har dyr følelser?
 

LIGE NU
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+