Forskere vil lave ’Noahs ark’ ud af menneskers tarmbakterier

Forskere vil gemme oprindelige folks tarmbakterier, så man kan forske i dem i fremtiden.

De fleste kender den bibelske fortælling om Noahs ark, der skulle sikre alverdens dyrearters videre overlevelse efter syndfloden.

Nu opfordrer forskere fra amerikanske Rutgers University i New Jersey til, at vi laver en lignende redningsaktion for alverdens gode tarmbakterier, skriver The Guardian ifølge Videnskab.dk.

Gode tarmbakterier kan nemlig blive en mangelvare i fremtiden, mener forskerne.

Læs mere på Videnskab.dk: En gang for alle: Er det sundt at drikke en lille smule?

I takt med at flere mennesker på verdensplan flytter til byen, bliver vores levevis, og dermed også vores tarmbakterier, mere ens.

Denne ensartning i tarmen kan ifølge forskerne forklare den dramatiske stigning af stofskiftesygdomme, immunsygdomme og kognitive sygdomme.

Det omfatter blandt andet overvægt, diabetes, astma, allergi og autisme.

Læs mere på Videnskab.dk: Velbekomme – mød ålen med de usædvanlige spisevaner

I et nyt studie peger forskerne på, at diversiteten af tarmbakterier blandt moderne amerikanere er halvt så stor som i de jæger-samler samfund, der findes i Amazonas.

- Hver gang vi vender tilbage til landsbyerne, bliver de mere og mere integrerede. Det første, der sker, er typisk, at de møder en læge, og de begynder at tage antibiotika,-  fortæller Maria Dominguez Bello, professor og forsker i bakterier ved Rutgers University til The Guardian ifølge Videnskab.dk.

Derfor anbefaler forskerne, at man begynder at lagre tarmbakterier fra folk, der bor i verdens yderområder, da det kan sikre diversiteten af tarmbakterier, hvilket potentielt kan gavne udviklingen af medicin i fremtiden.

- Vi vil skabe en backup af samlingen af tarmbakterier i et sikkert, neutralt land, hvor de kan opbevares, indtil vi forstår dem fuldt ud,-  forklarer Maria Dominguez Bello til The Guardian ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Elefantspidsmus ER faktisk i familie med elefanten

John Cryan, professor og forsker i tarmbakterier ved det irske University College Cork, der ikke har været med i studiet, kalder ifølge The Guardian, forslaget om et lager for tarmbakterier for en »spændende« ide.

- Det er klart, at vi gennem industrialiseringen, klimaforandringerne og vores moderne livsstil har mistet og fortsat mister mange af de mikrobiomer, som vores forfædre havde,-  fortæller han til The Guardian ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Levende sushi: Gør det ikke ondt at bliver spist

Vagtel-foster vinder international fotokonkurrence