Forskere: Vinteren bliver ekstremt kold i år

Forskere forudser, at vi til vinter kommer til at opleve et af de kraftigste tilfælde af vejrfænomenet El Niño i nyere tid. Australierne kommer til at svede under de høje temperaturer, mens vi i Danmark skal forberede os på en kold vinter.

(Foto: Jens Dresling)
(Foto: Jens Dresling)
Følg Videnskab

I Australien forbereder man sig på en varm og tør sommer. I år kan det gå hen og blive en af de tørreste nogensinde. I Danmark kan det til gengæld være en god ide at købe et par ekstra varme vanter, når vi nærmer os vintertid.

Vejrfænomenet El Niño, der ændrer kraftigt på klimaet på begge sider af Stillehavet, har nemlig meldt sin ankomst. Dette års El Niño ser ud til at blive en af de kraftigste i nyere tid, og det kan betyde, at vejret de forskellige steder bliver henholdsvis tørrere og varmere eller vådere og koldere.

På den anden side af Stillehavet i Peru medfører El Niño store mængder nedbør, oversvømmelser og mudderskred, mens Europa kan få en koldere vinter end normalt.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en illustration af et ”El Nino-år”

Forskere har endnu ikke helt afluret alle detaljerne omkring, hvorfor El Niño opstår. Men de kan se, når advarselslamperne blinker rødt, og det gør de i den grad i øjeblikket.

- Når overfladevandet i det østlige Stillehav er varmere end normalt, er El Niño under opbygning. Vi troede, at vejrfænomenet ville melde sin ankomst sidste år, men det gik i sig selv igen. Nu kan vi se, at der er meget stor sandsynlighed for, at El Niño kommer i år, og de fleste prognoser siger, at det bliver en kraftig én af slagsen, fortæller ph.d. og klimaforsker ved DMI, Wilhelm May.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

Den bedste indikator for en forestående El Niño er, når overfladevandets temperatur i den østlige del af Stillehavet omkring ækvator er højere end normalt

Til dato forekom to af de kraftigste El Niño’er i 1982 og 1997. Der var temperaturen i Stillehavet henholdsvis 2,8 og 2,7 grader varmere i december end gennemsnitligt.

Flere prognoser peger på, at temperaturen i Stillehavet december 2015 vil nå op på 2,7 grader over gennemsnittet og dermed bringe årets El Niño på niveau med de største i nyere tid. Det kommer ikke bare til at påvirke regionen, men hele kloden.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

- 2015 kan gå hen og blive et af de varmeste år nogensinde målt på globalt temperaturgennemsnit. Det er klart, at når så stort et område som det sydlige Stillehav bliver varmet så meget op, kommer det også til at have en effekt i resten af verden, siger Wilhelm May.

Men selvom det i Australien formentlig bliver varmere her til vinter end normalt, betyder det altså ikke, at resten af verden også kommer til at kunne lune sig fra december og fremefter. I Sydamerika er El Niño associeret med mere nedbør, i det sydlige USA bliver det vådere og koldere, mens vintrene i blandt andet Danmark har tendens til at blive koldere.

- Vi kan se en tendens til, at vi under El Niño får koldere og mere tørre vintre i blandt andet Danmark, forklarer Wilhelm May.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet
Kvinders lyst har skabt mandens store penis
Se enestående arkæologisk udgravning i billeder

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+