Forskeres nye håb: 3D-skanner skal finde kræft på sekunder

Med skanneren kan forskere hurtigt lave en 3D-model af hele kroppen og finde ansamlinger af levende celler – for eksempel kræft.

Skanneren EXPLORER har været 13 år undervejs. Nu har skanneren, der kan affotografere hele kroppen på én gang, imidlertid taget sine første billeder, og allerede i juni 2019 kan den være klar til at blive taget i brug på hospitaler. Det skriver University of California, Davis i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se videoer af den nye teknik.

Skanneren er udviklet af et forskerhold bestående af blandt andre biomedicinske ingeniører og radiologer.

EXPLORER kan skanne hele kroppen, med alt hvad dertil hører af væv og organer, på ned til mellem 20 og 30 sekunder. 

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere barberer bizar penis

Det giver helt nye muligheder for at diagnosticere og spore sygdomme i kroppen og for at overvåge blodomløbet eller virkningen af medicin.

Under et forsøg indsprøjtede forskere en form for radiomærket sukker (fluorodeoxyglucose) i en vene i et ben. På få sekunder kunne skanningen vise, hvordan stoffet nåede hjertet, hvorfra det blev distribueret gennem arterierne til kroppens øvrige organer.

Efter omkring tre minutter kunne man se, at nyrerne udskiller noget af stoffet til blæren, og over tid nåede det også hjerne og lever.

Læs mere på Videnskab.dk: Teknologisk gennembrud: Helt ny slags flyvemaskine letter for første gang

 

EXPLORER kombinerer blandt andet to nuværende teknologier i skabelsen af tredimensionelle billeder:

  • PET (positron emission tomography)
  • CT (X-ray computed tomography)

EXPLORER arbejder 40 gange hurtigere end eksisterende PET-skanninger, der desuden kun kan fokusere på ét område af kroppen ad gangen.

Samtidig opnår man en stråling, der er 40 gange mindre end ved en PET-skanning, og EXPLORER's stråling udgør dermed en mindre risiko for menneskers helbred, mener forskerne fra University of California, Davis.

Forskerne håber, at skanneren vil forbedre undersøgelser af ​​kræft og en lang række andre sygdomme, der forårsager betændelse, infektion samt forstyrrelser i immunsystemet eller stofskiftet.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Kan kinesisk dreng virkelig se i mørke?

 

Se de fascinerende billeder: Edderkopper fanger fisk

 

Derfor vågner du op med ’jern’ på