Forskerne er forvirrede: Mystiske solsten fra stenalderen vælter frem på Bornholm

Forskerne undrer sig: Hvorfor har stenalderens mennesker brugt time efter time på at ridse sole, marker og edderkoppespind i små sten?

Foto: arkspedition2014vv
Foto: arkspedition2014vv

Et væld af sten er dukket op ved en arkæologisk udgravning på det sydlige Bornholm. De små sten er udstyret med motiver, som stenaldermennesker har ridset i dem for omkring 5.000 år siden. Det skriver Videnskab.dk.

Størstedelen af de i alt 300 sten og fragmenter er blevet døbt 'solsten', fordi de er hugget runde og på overfladen er præget af cirkler, der 'stråler'. Men også firkantede sten med noget, der ligner marker og korn, har udgravningen kunnet mønstre, og sågar en håndfuld sten med motiver af edderkoppespind. Særligt de to sidstnævnte repræsenterer en helt ny gruppe fund, som forskerne på nuværende tidspunkt slet ikke kan finde hoved og hale i.

Er de brugt som tempelpenge? Amuletter? Til at markere overgangen fra en gammel grav-tradition til en ny? Noget fjerde?

'Det er 'the million dollar question'. Solmotiverne ser vi også andre steder, men særligt de firkantede sten med agerbrug er meget mærkelige. Det er umuligt at vide, præcis hvad de blev brugt til,' siger professor emeritus ved Lund Universitet Lars Larsson, som kender til udgravningen, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Forsker: Her er målet på den ideelle penis

Joakim von And-mønter?

Vasagård, hvor stenene er fundet, betegner en gigantisk plads, som ligger cirka to kilometer sydvest for Aakirkeby på Bornholm. Pladsen er opdelt i to dele på hver sin side af en ådal og ser ud til at have været brugt som kultplads for en lang række rituelle handlinger i stenalderen.

Solstenene, markstenene og edderkoppestenene har med al sandsynlighed indgået i de rituelle handlinger. Det vurderer arkæologerne, blandt andet, fordi flere af stenene, tilsyneladende med fuldt overlæg, er brændt eller knækket, men også fordi de bliver fundet i samme lag og i koncentrerede mængder.

Rumvæsner har samme genetiske kode som os

Nogle af stenene ser sågar ud til at have ageret lykkemønter for stenalderens bornholmere.

'Flere af solstenene og en enkelt marksten er meget slidte, så det ligner, at man har løbet rundt med dem i lommen som en anden Joakim von And-mønt,' fortæller Finn Ole Sonne Nielsen, som er chefarkæolog ved Bornholms Museum, der samarbejder med Nationalmuseet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet om udgravningerne.

Du kan læse resten af artiklen på Videnskab.dk,
der også bringer flere billeder af solstenene.

Læs også på Videnskab.dk:

Se illusionstricket: Hånden, der forsvinder

Se 'verdens grimmeste insekter'