Forskning: Alkohol er langt farligere end hash

Det er langt mindre farligt at indtage cannabis end andre former for narkotika. I hvert fald hvis man måler på dødelighed. Alkohol er f.eks. 100 gange mere dødeligt end cannabis, såsom hash.

Debatten om hash raser. (Arkivfoto)
Debatten om hash raser. (Arkivfoto)

Cannabis bliver legaliseret stadig flere og flere steder – senest i Alaska. Herhjemme raser debatten stadig, for mange er uenige om, hvorvidt det er farligt at tage cannabis, og hvilke effekter det egentlig kan have på krop og sind.

Nu føjer et nyt studie fra Tyskland og Canada føjer nu yderligere til den debat – i cannabis-fortalernes favør. Studiet viser nemlig, at alkohol er 100 gange mere dødeligt end cannabis.

Det skriver Videnskab.dk:

Studiet er baseret på dyreforsøg og rangordner 10 udbredte former for narkotika alt efter, hvor dødelige stofferne var for dyrene. Cannabis placerer sig helt i bund, hvad angår dødelighed, mens alkohol indtager en solid førsteplads efterfulgt af heroin og kokain.

Ifølge forskerne bag studiet betyder den lave risiko, at cannabis ikke burde være forbudt, men derimod strengt reguleret.

Læs også hos Videnskab.dk: 20 års forskning: Så skadelig er cannabis

Det er dog ikke alle, der køber den. Heriblandt professer Jonathan Caulkin fra Carnegie Mellon University.

- Dødelighed er ikke den eneste risiko for skade ved brug af narkotika. Et stofs dødelighed er meget relevant ved udarbejdelse af politikken omkring narkotika, men det er ikke det eneste parameter, siger Jonathan Caulkin og fremhæver blandt andet skader på folks helbred og samfundet som andre faktorer.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Derfor gør cannabis dig sulten

Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

Kvinders lyst har skabt mandens store penis