Forskning: Skru op for varmen og spar penge

I fremtiden vil teknologi automatisk tænde og slukke for varmen derhjemme, og det vil få forbrugerne til at spare penge på varmeregningen – selvom de faktisk bruger mere energi.

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Du kan spare penge og CO2 ved at bruge mere energi derhjemme.
Det skriver Videnskab.dk.
Det lyder mærkeligt, men ikke desto mindre kan det blive en realitet inden for nærmeste fremtid, hvis man spørger forskere fra Aarhus Universitet.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor har vi mest lyst til sex om sommeren?

Årsagen er, at vi bruger mere vedvarende energi, og derfor kommer vi til at gå fra faste energipriser til variable – det vil sige, at priserne på nogle tidspunkter er høje, og på andre tidspunkter er lave. Derfor behøver vi ikke længere spare på varmen på den måde, som mange er vant til i dag.

Forskerne har fundet en metode, der slukker for varmen, når energipriserne er høje og fyrer godt og grundigt op for varmen, når de er lave, sådan at man helt automatisk sparer mest muligt på energiregningen.

'Hvis energipriserne varierer over tid, så viser studierne her, at hvis vi varmer bygningen op, når prisen er lav, så behøver vi ikke varme den op, når prisen er høj, forklarer lektor Steffen Petersen fra institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

Han har sammen med ph.d.-studerende Michael Dahl Knudsen udført studiet, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Energy and Buildings.

Læs også på Videnskab.dk: Påvirker analsex bakterierne i min tarm?

Hvis man bliver bekymret for, om det forhøjede energiforbrug er skidt for klimaet, så kan man ånde lettet op, forklarer Steffen Petersen.

'Man kan sige til systemet, at man vægter et lavt CO2-udslip højere end at spare penge – eller at man vægter begge dele ligeligt. Sammen med prissignalet, så modtager systemet nemlig en CO2-kurve. Når der er meget vind, så er CO2-forbruget typisk lavt, fordi der bliver brugt vind-energi til at lave el, og så er det på de tidspunkter, at der bliver tændt for varmen,' forklarer Steffen Petersen.

Han tilføjer, at hvis man vægter CO2 hundrede procent frem for økonomisk gevinst, så sparer man alligevel en smule penge med den nyudviklede teknologi.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er der altid modvind på cykelstierne?

Professor Per Heiselberg fra Department of Civil Engineering på Aalborg Universitet arbejder selv med energi og bygninger og er medlem af regeringens nyligt nedsatte energikommission.

Han har læst det nye studie og mener, at det er relevant, fordi det er et skridt i retning af at udnytte vedvarende energi bedre. Men han gør opmærksom på, at det trods alt endnu kun er et teoretisk forstudie, som skal prøves af på andre typer huse, end dem det er prøvet på indtil videre.

'Den model af bygningen, der bliver brugt, er meget simpel,' mener Per Heiselberg og tilføjer, at der heller ikke er taget hensyn til, at studiet kun er lavet på elvarme, selvom teknologien ikke vil virke på samme måde med gulvvarme, elvarme og diverse andre varmesystemer.

Steffen Petersen er helt enig i, at det ikke er nu og her, at du kan få dit varmesystem til automatisk at spare penge og CO2. Teknologien skal først afprøves på rigtige huse, før det kommer i salg.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kan jeg føle på min pande, om jeg har feber?

Hvad er mest usundt: stoffer, alkohol eller cigaretter?

Traditionel arbejdsfordeling i hjemmet giver mere sex