Forskning: Sunde overvægtige ender med at blive syge

Man kan godt være både overvægtig og sund i en periode, men efter nogle år med for meget fedt på kroppen kommer livsstilssygdomme alligevel snigende for mange, viser ny forskning

Foto: Toke Hage/Polfoto
Foto: Toke Hage/Polfoto

Overvægtige mennesker med et body mass index på 30 eller mere kan godt være sunde. Det vil sige, at de ikke lider af livsstilssygdomme som forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk eller insulinresistens.

Men det mindsker ifølge et nyt studie ikke risikoen for at udvikle disse sygdomme senere. Det skriver Medpagetoday.com ifølge Videnskab.dk.

I et studie med 2.521 britiske kommunalarbejdere, var der i alt 181 sunde, overvægtige mennesker, hvoraf 66 af dem blev fulgt nøje gennem 20 år.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere giver svar: Hvad er den bedste slankekur?

Efter blot fem år havde 31,8 procent af de 66 udviklet nogle af de livsstilssygdomme, der kan følge med overvægt. Efter 20 år kunne over halvdelen af gruppen ikke længere karakteriseres som sunde overvægtige.

- Ja, det er bedre at være fed og i god form end fed og i dårlig form. Men i den virkelige verden er de fleste mennesker enten i god form og slanke eller tykke og i dårlig form. Hvis du vejer lidt for meget, men er i god form og tager på over tid, så vil du formentlig ramme en usund vægt på et tidspunkt.

- Det her studie afslører det mønster og konsekvenserne, siger David Katz, der forsker ved Yale’s Prevention Research Center og ikke har været en del af studiet, til Medpagetoday.com.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forsker: Vægttab får overvægtige til at dø tidligere
 

Sådan bliver du bedre til at dyrke motion
 

Hvad er vigtigst: kost eller motion?
 

0 kommentarer
Vis kommentarer