Forskning: Trøstespisning gør dig mere ked af det

Et nyt studie viser, at for nogle kvinder kan de hurtige kulhydrater – slik og kage for eksempel – måske være med til at øge risikoen for depression. En uheldig kombination hvis du bruger de søde sager til at trøste dig selv

Arkivfoto: Polfoto
Arkivfoto: Polfoto

Hvis man føler sig lidt nede, kan det være fristende at spise en smule chokolade. Tidligere undersøgelser indikerer endda, at det kan lette lidt på humøret.

Men ifølge et nyt studie kan for meget slik, kage og sodavand tynge mere end på vægten.

I et nyt studie fandt forskerne, at modne kvinder, som spiste mange hurtige kulhydrater, havde en øget risiko for at udvikle depression. Det skriver Videnskab.dk, hvor du heldigvis også kan finde en video om, hvordan din hjerne kan gøre dig lykkelig:

De amerikanske forskere undersøgte mere end 70.000 kvinders kost. Alle kvinderne havde passeret overgangsalderen.

De undersøgte, hvilke typer kulhydrater kvinderne spiste, og sammenholdt det med de oplysninger, kvinderne selv gav om humørsvingninger, træthed og depression.

Kvinderne, som spiste mad, der giver en hurtig stigning i blodsukkeret, havde en større risiko for at udvikle depression for første gang. De spiste en kost, der indeholdt meget tilsat sukker, raffinerede kornprodukter og hurtige kulhydrater.

Læs også hos Videnskab.dk: Skål for vin, chokolade og et langt liv med et godt helbred
 

Serena Tonstad, der er overlæge i præventiv kardiologi ved Oslo Universitets Hospital, bekræfter, at et stort antal studier viser en sammenhæng mellem kost og psykiske lidelser.

Hun er tilknyttet specialafdelinger for endokrinologi, sygelig overvægt og forbyggende medicin og påpeger vanskeligheden i at afgøre, om de hurtige kulhydrater er årsagen til depression.

- Sammenhæng er ikke det samme som årsag. I observationsstudier som dette er der faktorer, som hænger sammen med både kost og psykiske lidelser, som forskerne ikke kan kontrollere.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis
 

Serena Tonstad forklarer, at der kan være bagvedliggende årsager til, at kosten kan forbindes med depression.

- For eksempel kan personer, som har anlæg til depression, også have anlæg for at kunne lide hurtige kulhydrater.

Kulhydrater forhøjer blodsukkeret i varierende grad, afhængigt af hvilken mad man spiser. Raffinerede kulhydrater findes typisk i franskbrød, hvide ris, pasta og sodavand.

Jo mere raffinerede kulhydraterne er, jo mere stiger blodsukkeret. Kroppen forsøger derefter at reducere det høje blodsukker ved hjælp af hormoner.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sådan bliver du fantastisk god til at huske
 

TED Talk: Din hjerne er designet til at gøre dig lykkelig