Forsvinder langt hurtigere end ventet: Ændringerne er dramatiske

Forskere er fortvivlede, efter at det viser sig, at gletsjere i Canada smelter langt hurtigere, end man troede

Her ses smeltevand på gletsjeren Lowell i Kluane National Park i Yukon i Canada. Foto: Ritzau Scanpix
Her ses smeltevand på gletsjeren Lowell i Kluane National Park i Yukon i Canada. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Videnskab

- Størrelsen på de her ændringer er dramatisk.

Sådan lyder de hårde ord fra David Hik, der er forsker på Simon Fraser University i Canada. Han er en del af et forskerhold, som blandt andet undersøger gletsjernes forsvinden i Yukon-regionen i den nordvestlige del af landet.

Det skriver The Guardian.

Faktisk smelter gletsjerne hurtigere, end den globale opvarmning ellers ville have lagt op til, og det gør problematikken endnu mere bekymrende. Samtidig går netop opvarmningen i Yukon dobbelt så hurtigt i forhold til gennemsnitsopvarmningen i resten af verden.

22 svimlende procent
Forskerne udgiver hvert år en rapport over bjergenes tilstand. Her konkluderede the Canadian Alpine Club, at isen på Saint Elias-bjergene, som strækker sig over både Canada og Alaska, forsvinder langt hurtigere end i resten af landet.

Faktisk har området mistet ikke mindre end 22 procent af isen mellem år 1957 og 2007. Det er nok til at havniveauet verden over ville stige 1,1 millimeter.

- Første gang jeg kom til området, føltes det som en tidsrejse tilbage i tiden. Nu føles det tværtimod som en rejse frem i tiden.

- Når gletsjerne trækker sig tilbage på den her måde, betyder det, at hele området bliver ændret, siger forskeren David Hik.

Ændrer landskabet
Den store smeltning af is betyder, at landskabet også har ændret sig. Endda så markant, at megen smeltevand nu er begyndt at løbe andre steder hen, end man har været vant til i mange år.

Det har resulteret i, at mange områder nu står med markant mindre vand, end man har brug for. I Kluane-søen er vandstanden således faldet næsten to meter, hvilket betyder, at tusindvis af fisk er døde.

Samtidig er tidligere vådområder nu blevet så tørre, at støv og sand blæser op på veje og dermed skaber mulige trafikproblemer.

David Hik fra Simon Fraser University forudser, at det, der sker i Yukon, blot er en forsmag på, hvad der kan ske andre steder i verden, hvor isen smelter.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT