Fredag d. 13.: Gigantisk solstorm kan aflive din mobil

En kæmpe solstorm sender i dag en stor bølge elektrisk ladede partikler afsted mod Jorden. Jordens magnetfelt bliver skudt ud af balance – og det kan betyde, at mobilnettet går ned

NASA-billeder viser, hvordan den nyeste solstorm er opstået. Optagelsen er lavet med rumfartinstituttets såkaldte 'Solar Dynamics Observatory' i ultraviolet lys. (Video: NASA)

I onsdags, 11. marts, startede nogle voldsomme eksplosioner et kollaps af magnetfelter på Solen. Dermed blev en kraftig solstorm sat i gang, som i det næste døgns tid, altså i løbet af fredag 13. marts, vil påvirke Jordens magnetfelt og vores elektroniske apparater.

Solstormen, som er den kraftigste, der er målt i år, har retning mod Jorden og kan blandt andet forårsage nedbrud af mobilnettet.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video af de første soludbrud, som startede i onsdags - KLIK HER.

- Lige nu er vi faktisk i en periode med en masse udbrud på Solen, men det, der gør den her storm så speciel er størrelsen, retningen og det, at den udsender en stor bølge af plasma, altså elektrisk ladede partikler, mod Jorden. Jordens magnetfelt kommer til at blive skudt ud af balance og kan, udover at give et flot nordlys, forårsage problemer med strømledninger og mobilnetværket, siger postdoc Christoffer Karoff fra Aarhus Universitet.

Derfor kan mobilnettet gå ned
Den konkrete årsag til et potentielt kommende nedbrud af mobilnetværket er den såkaldte Coronal Mass Ejection (CME). CME er en bølge af stærkt elektrisk ladede plasma-partikler, der bliver skudt ud af solen som følge af den kraftige solstorm på Solen.

Læs også hos Videnskab.dk:  Solformørkelse 2015 bliver den vildeste i mange år

Det er denne bølge af plasma-partikler, der vil ramme Jorden i dag, og som ifølge Christoffer Karoff både kan:

•         Give et flot nordlys over Danmark

•         Forårsage problemer med vores strømkabler, da de er så lange og lige og dermed meget påvirkelige af solstormens påvirkning af Jordens magnetfelt

•         Gøre et potentielt nedbrud af mobilnetværket til en realitet

Det er ifølge Christoffer Karoff et ret nyt og svært arbejde at prøve at forstå påvirkningerne af solstorme her på Jorden, og det er derfor svært helt præcis at sige, hvad solstormen kommer til at gøre af skade. Tidligere har man prøvet at opgøre skaderne vha. forsikringsanmeldelser.

Læs også hos Videnskab.dk: Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet

- Ved tidligere solstorme har man kigget på, hvor mange kunder i forsikringsselskaberne, der har anmeldt problemer med deres elektroniske apparater, efter at solstormen var ovre. Der har typisk været en stigning på 10 procent på nedbrud af apparaterne - det forventer jeg også sker i dag, siger Christoffer Karoff.

Forhøjet stigning i problemer med elektroniske apparater
Solstormen i dag er en kraftig én af slagsen; den sender store mængder af elektrisk ladede partikler ud og har lige præcis retning mod Jorden. Derfor vil man måske kunne forvente en forhøjet stigning i problemer med elektroniske apparater, såsom mobiltelefoner, da tidligere anmelder kom som følge af solstorme, der ikke rammer de samme kriterier som solstormen i dag.

Læs også hos Videnskab.dk: Nye billeder: Ukendt objekt i Østersøen er ren X-files

Solstormen, som rammer Jorden i dag er blevet kategoriseret til at være en X2. Skalaen de arbejder ud fra fungerer således.

•         A-X viser størrelsen på solstormen, hvor X er det største.

•         1-10 viser mængden af røntgen som Solstormen udsender, hvor 10 er det største.

Den største solstorm, der er blevet registreret efter skalaen har været en X30. Christoffer Karoff fortæller, at den storm dog ikke havde samme retning mod Jorden, som solstormen har i dag, og derfor ikke har kunnet give de påvirkninger på Jorden, som vi kommer til at se i det næste døgns tid.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

Se flere soleksplosioner herunder:

 

45 kommentarer
Vis kommentarer