Fremtidens smartwatch er en tyggegummitatovering

Go home, smartwatch! I fremtiden kan du styre musen på din computer eller måle din sundhed ved hjælp af en tatovering på armen

Følg Videnskab

Pulsure og smartwatches kan i dag indsamle data om vores sundhed, fortælle os når nogen ringer, og synkronisere med apps på vores smartphones.

I fremtiden kan en tatovering måske gøre det samme. Forskere fra MIT’s Media Lab har i hvert fald udviklet en tatovering af bladguld. Det skriver Videnskab.dk.

Tatoveringen har indbyggede elektroder, der åbner op for et væld af muligheder. Du kan eksempelvis styre musen på din computer med den eller få vist din kropstemperatur med skiftende farver.

Se, hvordan det fungerer i en video på Videnskab.dk.

Tatoveringen påføres som enhver anden tyggegummitatovering med en fugtig klud og kan sidde på huden, til den falder af. Det er altså ikke en permanent en af slagsen.

Teknologien, som MIT Media Lab bruger, er ikke sofistikeret eller ny, men det er måden, den bliver brugt på, mener Jan Madsen, der er vicedirektør og professor ved DTU Compute, Institut for Matematik og Computer Science.

- De eksperimenterer med mange skøre idéer på MIT’s Media Lab, og deres idé er mere et startskud til en ny bølge af idéer. Det er et lille bidrag, som viser, hvilke nye muligheder der ligger for, siger han til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Her er det dummeste sted, du kan blive tatoveret

Ifølge Jan Madsen rummer teknologien et stort potentiale, ikke mindst for patienter, der vil kunne få målt vigtige biomarkører uden at skulle indlægges eller møde op til undersøgelse. Imidlertid er datasikkerheden en udfordring.

De data, som eksempelvis en aktivitetsmåler opsamler om dagens hårde arbejde i fitnesscentret eller løbeturen i skoven, kan nemt synkroniseres med en app på din smartphone eller med et program på computeren.

Her ser det umiddelbart ud, som om det kun er dig, der har adgang til de data. Men det kan vi ikke være helt sikre på.

Læs mere på Videnskab.dk: Er tatoveringer farlige?

- Der ligger en fundamental udfordring i at beskytte de data, der bliver opsamlet. Hvordan sikrer vi, at det kun er dig, der har adgang til de data? Vi kan jo sagtens sikre banktransaktioner, men når alting pludselig er på nettet, og et enkelt device har flere indgange, har vi nogle store sikkerhedsmæssige udfordringer, påpeger Jan Madsen.

Udefrakommende vil – hvis systemet ikke er tilstrækkeligt beskyttet - eksempelvis være i stand til at kunne se, hvornår du er hjemme, og hvornår du ikke er.

Men Jan Madsen maner til besindighed, for digitaliseringen hverken kan eller skal vi undgå, men i stedet tænke sikkerhed ind tidligt som en vigtig del af hele udviklingsprocessen.

- Det betyder ikke, at vi skal blive bange, men vi skal vænne os til betingelserne, og sikkerhed er noget, der skal tænkes ind fra starten, slutter han.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Mænd nyder flere former for sex end kvinder

Maskuline mænd har dårlig sæd

Sex og rødvin kan skærpe din hjerne

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.