Fuglemysterium endelig opklaret: Nu ved vi, hvordan trækfuglene finder vej

Der er tale om et kvantespring i forståelsen af fuglenes rejse, efter danske forskere har kortlagt forskellige fugles trækruter.

Stor flok stære. Foto: Morten Langkilde/Polfoto
Stor flok stære. Foto: Morten Langkilde/Polfoto

Når gøgeæg klækker, er de pjuskede unger, som popper ud, forældreløse.

For gøge er redesnyltere: De lægger æg i fremmede fugles reder og forlader deres afkom, før det ser dagens lys. De små gøge må selv finde ud af, hvor de skal flyve hen, når de insekter, de lever af, forsvinder om efteråret.

Læs mere hos Videnskab.dk: Er det farligt ikke at få sex?

'En gøgeunge ser aldrig sine forældre,' siger Kasper Thorup, der er lektor på Naturhistorisk Museum og Center for Macroecology, Evolution and Climate Change, Københavns Universitet (KU), til Videnkab.dk. http://videnskab.dk/naturvidenskab/danskere-opklarer-gammelt-mysterie-om-traekfugles-ruter

'Alligevel finder den på ganske uforståelig vis ud af, hvor den skal flyve hen fra Danmark, når den alene tager på træk om efteråret,' fortsætter han.

Fugle flyver efter vegetation

Indtil videre har ornitologer ikke vidst, hvad der styrer gøgens og andre trækfugles vej mod varmere himmelstrøg, men nu har Kasper Thorup og kolleger kortlagt de ruter, gøge, nattergale og tornskader følger, når de om efteråret flyver fra Danmark til Afrika.

De tre fuglearter følger ruter, som er bestemt af fødeudbuddet - det vil sige den vegetation, der er undervejs, viser deres studie, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

Læs mere hos Videnskab.dk: Sex-fikserede fugle ældes hurtigst

Du kan hos Videnskab.dk se en video over fuglenes trækruter.

'Studiet er ekstremt interessant og et kvantespring i forståelsen af, hvordan de her fugle trækker,' siger Karsten Laursen, der er ornitolog og seniorforsker på Aarhus Universitets Institut for Bioscience, til Videnskab.dk.

Karsten Laursen har ikke selv været involveret i studiet, men han har begejstret læst den videnskabelige artikel.

'Ingen har tidligere vist, at disse fugle trækker efter et bestemt mønster, som er baseret på fødemængden forskellige steder undervejs,' siger han.

Andre historier på Videnskab.dk:

Forskere identificerer nyt organ i menneskekroppen

Bopæl nær trafikeret vej kan øge risikoen for demens