Fy for den! Forskere fanger sjælden monster-fisk

Den jager som et rovdyr, forklarer Asher Flatt, der var med til at fange monsterfisken i 2500 meters dybde

Følg Videnskab

En flok marinbiologer har formentlig gjort store øjne over den fangst, de for nylig hev i land ved Flinders Commonwealth Marine Reserve nordøst for Tasmanien.

Fangsten var nemlig en såkaldt dybhavs-øglefisk med hundredevis af sylespidse tænder i dens enorme gab, som udelukkende er udviklet til at fortære dens bytte.

- De store øjne og tænder er klassiske træk fra et rovdyr, der ligger på lur og venter på sit bytte. Når det først har fået i noget, kan det bruge sine fleksible tænder til at rykke byttet længere og længere ind i munden, forklarer Asher Flatt, der var med til at fange monsterfisken i 2500 meters dybde.

Drabelig dybhavsøgle
Fisken går under det officielle navn Bathysaurus ferox, som omtrent kan oversættes til drabelig dybhavsøgle. Uhyret er klassificeret som en fisk, men har mange ligheder med krybdyr, deraf navnet.

I de dybder, Bathysaurus ferox lever, er der langt mellem måltiderne. De begrænsede ressourcer betyder, at der også er langt mellem dens artsfæller.

- Kærligheden kan være endnu sværere at finde i dybet end et måltid, og den kamp har skubbet øglefisken ned ad en evolutionær sti, der har gjort den til hermafrodit, forklarer Asher Flatt.

- Den har både mandlige og kvindelige forplantningsorganer, så ligegyldigt hvilken anden Bathysaurus  ferox den støder på, vil den være den rette mage.

 Havbiologer finder meget mærkeligt dyr

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.