Annonce:
Annonce:

Gåden om Stonehenge: Her kommer de enorme sten fra

Gigantiske sten blev slæbt fra Wales til Sydengland for at bygge monumentet Stonehenges

(Foto: AP)
(Foto: AP)
Annonce:
Følg Videnskab

Det har længe været et mysterium, hvordan det mægtige Stonehenge i Sydland blev bygget dengang i slutningen af stenalderen.

Nu er britiske forskere kommet nærmere svaret. De har nemlig identificeret to stenbrud i Pembrokeshire i Wales som værende det sted, hvor nogle af de enorme sten til monumentet kom fra.

Dermed bekræfter studiet, at stenene blev transporteret hele vejen fra nutidens Wales til Wiltshire i Sydengland. Det skriver Videnskab.dk.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk

- Det er en fantastisk opdagelse med stor betydning for vores forståelse af kultur, samfund og religiøse forestillinger på Stonehenges tid, - siger professor Helle Vandkilde, som forsker i forhistorisk arkæologi på Aarhus Universitet.

Annonce:

Stonehenge er et 5.000 år gammelt stenmonument, der består af to cirkler. Den inderste cirkel er bygget af de såkaldte 'bluestones'. Det er den type sten, som man længe har vidst måtte komme fra Wales.

Læs også på Videnskab.dk: Stort mysterium i ørkenen er endelig løst

De nye udgravninger ser ud til at bekræfte teorien om, at Stonehenge var et 'genbrugsmonument'.

Studiet peger nemlig på, stenene kom fra stenbruddene Carn Goedog og Craig Rhos-y-felin, hvor arkæologer har fundet en række huller, som matcher Stonehenge's bluestones.

Stenbruddene kan dateres til omkring 3.400-3.200 før vor tidsregning. Alligevel blev de først rejst som Stonehenge i 2.900 før vor tidsregning.

- Det kan have taget de neolistiske stenbærere næsten 500 år at få dem til Stonehenge, men det virker usandsynligt. Det er mere sandsynligt, at stenene først blev brugt som et lokalt monument et sted nær stenbruddene, for derefter at blive skilt ad og slæbt til Wiltshire,-  siger lederen af udgravningen professor Mike Parker Pearson, ifølge The Guardian.

Annonce:

Læs også på Videnskab.dk: Se animation: Arkæologer finder underjordisk 'super-Stonehenge'

Helle Vandkilde mener, at fundet fortæller en del om den kultur, Stonehenge var en del af. Hun forklarer, at Stonehenge var et 'dødehus', hvor fortidens ånder boede.

- Jeg tænker umiddelbart, at det er helt utroligt, hvad religion og overbevisning kan få folk til at gøre. Det virker som om, der har været en enorm kollektiv overbevisning om, at det her var vigtigt. Tænk hvor hårdt, de har måttet arbejde for de monumenter, som selv i dag er imponerende, og så har de endda flyttet dem så langt,-  siger Helle Vandkilde.

Selvom motivationen for at flytte stenene måske har bundet i kulturel identitet, er det er dog stadig et mysterium, hvordan stenene er blevet bragt den lange vej. Det vil forskerne fortsætte med at undersøge.

Annonce:

- Jeg tror, at arkæologi i samarbejde med naturvidenskab kan finde ud af rigtig meget. Problemet er, at der ikke er nogen skriftlige kilder fra den tid, der kan fortælle os, hvordan de gjorde og tænkte,-  siger Helle Vandkilde.

Forsker-jubel: Endelig kan vi forklare mystiske billeder fra regnskoven

Professor Mike Parker Pearson mener, at det nye fund kan have stor betydning for den fremtidige efterforskning af mysteriet Stonehenge.

- Hvis vi kan finde det originale monument i Wales, som Stonehenge er bygget af, kan vi endelig løse mysteriet om, hvorfor Stonehenge blev bygget, og hvorfor nogle af stenene blev transporteret så langt,-  siger professor Parker Pearson, ifølge BBC.

I 2016 vil der blive udført yderligere udgravninger.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Nye analyser: Tutankhamon havde hestetænder og klumpfod

Vilde skanninger: Hemmelighederne under Stonehenge afsløret

Læs også på Videnskab.dk: Dansk Stonehenge var et imponerende soltempel

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Varmechecken går til narko - hvordan synes I selv det går?
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: