Genialt lyskryds: Kan spare os 16 millioner timer i kø

Et forsøg med en intelligent lysregulering i Vallensbæk har givet vilde resultater, der kan spare os for millioner af timer i kø

Følg Videnskab

De færreste mennesker nyder at tilbringe flere minutter end nødvendigt i deres bil. Langt de fleste vil bare gerne fra A til B så hurtigt som muligt.

Et nyt forsøg i Vallensbæk er lykkedes med netop det; at få bilisterne hurtigere frem.

Her har man testet en ny slags lysregulering på Vallensbæk Torvevej, hvor man har styret lyssignalet udelukkende ved hjælp af GPS-data fra bilerne.

Og det har vist sig at have vilde resultater.

Bilisterne fik således mindsket deres transporttid på strækningen med 21 procent.

Sådan vil bilgigant sikre dig 'grøn bølge' ved lyskryds

Og ikke nok med det, så er CO2-udledningen reduceret med, hvad der svarer til 1,5 tons CO2 om året. Det viser en uvildig analyse foretaget af trafikanalysevirksomheden Hermes Traffic.

Den smarte lysregulering er udarbejdet i samarbejde med Gate 21, der er et partnerskab mellem regioner, kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner i Greater Copenhagen, der arbejder for det fælles mål at accelerere den grønne omstilling og vækst. 

Hele landet kan få det
Regnedrenge fra it- og softwarevirksomheden KMD har knækket tal og fundet ud af, at hvis man opskalerede forsøget til at være landsdækkende, ville man kunne spare rigtig mange timer i bilen:

- KMD’s beregninger viser, at hvis løsningen udbredes til hele landet, vil det årligt kunne spare bilisterne for 16 millioner timer i kø, og klimaet for næsten 7.000 tons CO2. Alene de samfundsøkonomiske gevinster ved den kortere transporttid kan løbe op i nærheden af fem milliarder kroner årligt, fortæller Lise Søderberg, projektleder på Den Regionale Datahub, der er en del af Gate 21.

Har travlt med mobilen: Bilist kører over for blankt rødt

Derfor er næste skridt at få prototypen modnet, så den kan afprøves over et større område og på tværs af kommunegrænser på Sjælland til at starte med.

- Trafik og trængsel tager ikke hensyn til kommunegrænser, så det er oplagt at få løsningen afprøvet i en større skala og på tværs af kommuner, for det er for alvor der, at løsningen vil vise sit værd, vurderer Lise Søderberg.

Her fortsætter projektet
I Vallensbæk Kommune har man været så glad for forsøget, at man har valgt at udvide løsningen.

I fremtiden vil den smarte lysregulering blive implementeret på hele strækningen mellem Holbækmotorvejen og Park Allé. 

- Med forsøget i Vallensbæk har vi formået at gøre vores i forvejen gode infrastruktur grønnere. Vi skaber grønne bølger for bilisterne, og vi sparer miljøet for en masse CO2, når ikke vi skal holde i kø på vej til arbejde, siger Henrik Rasmussen, borgmester i Vallensbæk.

LIGE NU
BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+