Gigantisk fortidsdyr opdaget: Lignede blanding af næsehorn og skildpadde

Der levede gigantiske pattedyr side om side med dinosaurer, viser fund af fossiler i Polen

En tegning af skelettet af kæmpe-pattedyret Lisowicia bojani. Den sorte linje markerer en meter. Illustration: Tomasz Sulej
En tegning af skelettet af kæmpe-pattedyret Lisowicia bojani. Den sorte linje markerer en meter. Illustration: Tomasz Sulej

Forestil dig, at du krydser et næsehorn med en kæmpeskildpadde og derefter forstørrer resultatet.

I så fald ville du måske nå frem til noget à la Lisowicia bojani, en nyligt opdaget art af therapsider – en gruppe, der var fjerne forfædre til nutidens dyr og mennesker, og som kunne vokse sig gigantisk store.

Det skriver sciencemag.org ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se en kunsters tegning af, hvordan kæmpedyret kan have set ud.

Forskere har i Polen fundet 200 millioner år gamle knogler, der afslører, at Lisowicia bojani havde en krop som et næsehorn, et næb som en skildpadde og vejede ni ton - cirka det samme som en afrikansk elefant.

Læs mere på Videnskab.dk: Mærkeligt havvæsen skyllet op på dansk strand

Dengang under den geologiske triasperiode levede de forhistoriske kæmpedyr samtidig med de tidligste dinosaurer.

Mens dinosaurerne kom til at dominere den følgende periode, trivedes dyregruppen therapsider altså nok til både at vokse og være afsæt til moderne dyreliv.

- Hvem skulle nogensinde have troet, at der har levet gigantiske, elefantstore fætre til pattedyrene side om side med nogle af de allerførste dinosaurer? siger palæontologen Stephen Brusatte fra University of Edinburgh i Skotland til sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Mystisk ’penis-dyr’ ånder via huden

Fossilerne, der er blevet fundet af et forskerteam bestående af svenske og polske forskere fra henholdsvis universitetet i Uppsala og Polish Academy of Sceinces, tegner billedet af Lisowicia bojani som en type dicynodont fra therapsid-gruppen.

Dicynodonter var planteædere, og flere af dem var tandløse.

Det første fossil fra Lisowice-området blev fundet i Polen i 2005. Siden er mere end 1000 knogler og benstykker blevet fundet i området, og forskernes bud er, at her har været en flodaflejring i triasperioden.

Andre artikler på Videnskab.dk

Dyrkere af dominans-sex har det bedre end andre

Unikt fund på vikingegravplads

Fedt-problem opklaret: Derfor går tyrkisk familie rundt på alle fire