Gigantiske gasplaneter omgiver ung stjerne

Stjernen CI Tau er omgivet af fire planeter, der er usandsynligt store for den ‘kun’ to millioner år gamle stjerne

Den unge stjerne CI Tau er med sin alder på to millioner år kun en ‘toddler’ på astronomi-sprog, som altså svarer til en baby i stjerneverdenen.

Stjernen var i forvejen på astronomernes landkort, fordi den lægger hus til det første fund af en ‘Hot Jupiter’ nogensinde - en type af planeter, hvis skabelse længe har undret forskerne.

Men hvad der kommer endnu mere bag på forskerne, er, at stjernen åbenbart også deler system med tre hidtil ukendte og kæmpestore planeter, som ifølge en pressemeddelelse fra Cambridge University netop er blevet opdaget. Det skriver Videnskab.dk

Forskerne var i gang med at søge efter søskende-planeter til den unge stjernes Hot Jupiter, og fik i den forbindelse øje på tre bemærkelsesværdige huller i systemets protoplanetariske skive (masse af støv og is, som er kilden til blandt andet planeters skabelse).

Læs mere på Videnskab.dk: Planet er i gang med at opløse sig selv

Hullerne må ifølge forskernes teoretiske modeller være forårsaget af tre store gasplaneter i kredsløb om stjernen.

De to yderste af planeterne er på størrelse med Saturn, mens den tredje og stjernens hot Jupiter er henholdsvis omkring én og 10 gange større end Jupiter.

Normalt dannes kæmpe planeter som disse over meget lang tid, ved at en fast kerne vokser og derefter tiltrækker ydre lag af gas, og langt de fleste systemer med hot Jupiter-planeter er da også flere hundrede gange ældre end CI Tau.

Læs mere på Videnskab.dk: Videnskabsfolk: Der er liv i rummet

Men også planeternes afstand til stjernen skiller sig ud. Den fjerneste af planeterne har en afstand, der er større end Neptuns bane, hvilket ifølge pressemeddelelsen er den mest ekstreme bredde i kredsløbsbaner, man endnu har observeret.

Både størrelsen af de nyopdagede planeter og de store afstande rejser spørgsmålet: Hvordan kan sådan et system blive til?

Læs mere på Videnskab.dk: Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst?

Det er ifølge forskerne ikke muligt at sige, om denne type opbygning er normal for Hot Jupiter-systemer, fordi måden planeterne blev opdaget på, ikke kan bruges i ældre stjernesystemer.

Men nu vil de forsøge at blive endnu klogere på stjernen og dens planeter, ved at fotografere systemet med nye bølgelængder.

Flere artikler på Videnskab.dk

Er cola godt mod dårlig mave?

Sexbilleder: Mænd kigger på kroppen og kvinder på ansigtet

Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?