Annonce:
Annonce:

Glem pengene: Dette gør dig lykkelig

Stræber du efter rigdom eller berømmelse? Så skal du måske skifte strategi – i hvert fald, hvis du vil øge sandsynligheden for et langt og lykkeligt liv. Det viser et langvarigt, amerikansk studie

Annonce:
Følg Videnskab

I 1938 sagde 724 amerikanske teenage-drenge ja til at deltage i et studie af, hvad der rent faktisk holder mennesker raske og lykkelige gennem livet.

De fleste af drengene svarede dengang, at de ville stræbe efter rigdom og berømmelse. Det ville gøre dem lykkelige. Men som tiden gik, blev svaret et ganske andet.

I dag er cirka 60 af de 724 mænd, som i 1938 sagde ja til studiet, i live, og ifølge Robert Waldinger, som er den fjerde direktør på projektet, er der nogle klare budskaber om lykke og et langt liv at tage med fra studiet. Det skriver Videnskab.dk.

- Det er helt tydeligt i dette studie, at hvad der gør mennesker lykkelige, og giver dem et langt liv, er gode relationer. Om det er til venner eller familie. Gode relationer holder os i live, mens ensomhed slår ihjel, siger Robert Waldinger, der er professer ved Massachusetts General Hospital i Boston, i en TED Talk.

Annonce:

Læs også på Videnskab.dk: Se de seks gådefulde spor i Danmark, som arkæologer ikke kan forklare

De 724 mænd var fordelt i to grupper. Den ene gruppe skulle til at at starte i college på Harvard, mens den anden gruppe kom fra et slumkvarter i Boston, hvor der knapt nok var rindende vand.

Deres liv udviklede sig alle helt forskelligt. Nogle af dem fra slumkvarteret i Boston formåede at bryde den sociale arv, mens nogle af mændene fra Harvard gik den modsatte vej.

Selvom mændene kom fra forskellige kår, var de fleste dog enige om, at gode relationer betyder meget for det liv, de har levet eller lever.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: 'Englefisse' er ikke farligt

- Ensomhed er som gift. Folk, der er mere isoleret fra andre, end de vil, er mindre lykkelige, og deres overordnede sundhed falder hurtigere sammen med deres hjernefunktion. Generelt kan vi se, at de lever et kortere liv, forklarer Robert Waldinger i videoen og fortsætter:

Annonce:

- Selvom man med alderen kan opleve smerter, så var dem med de gode relationer stadig lykkelige på trods. Dem, der ikke havde de her gode relationer, var mere plaget af deres smerter, som påvirkede deres lykke, siger Robert Waldinger.

Læs også på Videnskab.dk: Bringer børn øget lykke i parforholdet?

Robert Waldinger pointerer, at det kan være hårdt at have de gode relationer, for de kræver tid. Og meget af det. Men han forsikrer, at det er det værd, og selv hvis man småskændes med konen eller kæresten, vil den gode relation gøre, at man ikke bliver påvirket af det i lige så høj grad.

Læs om syv genveje til en lykkeligere hverdag på Videnskab.dk

Andre artikler på Videnskab.dk:

Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af 'krystal-paladset'

Honningbi med pollen i øjet vinder årets flotteste mikroskopbillede

Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: