Godt at være to: Enæggede tvillinger lever længere

Amerikanske forskere set nærmere på Det Danske Tvillingeregister og fundet frem til, at enæggede tvillinger lever længere end andre danskere.

Foto: AP
Foto: AP

Tvillinger, men i særdeleshed de enæggede af slagsen, fascinerer. Og de fascinerer ikke kun os almindelige mennesker, men også forskerne. For hvad betyder det for ens ve og vel, hvis man deler de samme gener?

Det kan blandt andet betyde, at man lever længere.
Det skriver sciencedaily.com ifølge Videnskab.dk.

Amerikanske forskere har med data fra Det Danske Tvillingeregist kigget på ikke mindre end 2.932 par tvillinger af samme køn født i perioden 1870 - 1900, og som alle nåede at fylde mindst 10 år.

Tvillingernes alder på dødstidspunktet blev da sammenlignet med data over den generelle danske befolkning.

Læs mere på Videnskab.dk: Tvillinger knytter bånd allerede som fostre

'Vi har fundet ud af, at ved nærmest alle aldre lever enæggede tvillinger længere end tveæggede tvillinger, og tveæggede tvillinger lever en lille smule længere end den generelle befolkning,' siger David Sharrow, der er postdoc i demografi og statistik ved University of Washington og en del af studiet, til Sciencedaily.om.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Plos One.

Tvillinger blev sjældent gamle for 100 år siden

Grunden til, at forskerne kun ville bruge tvillingepar, der var over 10 år gamle, er, at mange tvillinger tidligere aldrig nåede at blive så gamle.

For 100 år siden var det kun 1/3 af alle tvillingepar, der levede til 10 år. Den samlede gennemsnitsalder var altså meget lav for tvillinger.LÆS OGSÅ: Derfor bliver enæggede tvillinger forskellige

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor oplever enæggede tvillinger smerte forskelligt

Tvillingemænd lever længere

Forskerne kunne især se en forlænget levetid hos de mandlige tvillinger.

Hvis man tog 100 drenge ud af den generelle befolkning ville 84 stadig være i live, når de var fyldt 45. Det tal var 90 hos tvillingemændene. Der var altså en forskel på seks procentpoint hos de mandlige tvillinger sammenlignet med andre mænd.

Hos de kvindelige tvillinger kom fordelen først efter de 60 år, hvor forskellen til gengæld lå på 10 procentpoint.

Forskerne foreslår ifølge sciencedaily.com, at forskellen kan skyldes den tætte tilknytning og sociale støtte, man får ved at have en tvilling.

'Der er fordele ved at have en, der er socialt tæt på en og ser efter en. Tvillingerne kan både give materiel, men også følelsesmæssig støtte, hvilket kan lede til et længere liv' siger David Sharrow til sciencedaily.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Har enæggede tvillinger identiske fingeraftryk?

 

Uventet opdagelse

De amerikanske forskere skulle egentlig bruge data fra Det Danske Tvillingeregister til at finpudse en dødeligheds-model. Deres model var sat til at kunne separere akutte dødsårsager som ulykker eller adfærdsrelaterede dødsfald fra naturlige årsager til død, såsom alderdom.

Men da forskerne løb tallene igennem, fandt de noget uventet:

De kvindelige tvillinger havde kun en lavere dødelighed, når det gjaldt de akutte dødsårsager, mens de mandlige tvillinger havde en længere levetid både i forhold til akut død og naturlig død.

Læs mere om, hvorfor en tvilling er en beskyttende partner, på Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

NASA-mission kan redde Jorden fra katastrofe

Farvel til den gamle gule: Fremtidens banan kan blive pink

Børn af psykisk syge forældre har større risiko for selvmordsforsøg