Annonce:
Annonce:

Grøn gevinst: Enorme summer kan spares

På mindre end 30 år kan grøn omstilling give massive besparelser, viser nyt studie

Et argument mod den grønne omstilling har ofte været, at det er for dyrt. Nu viser ny forskning, at det potentielt er lige omvendt. (Foto: Shutterstock)
Et argument mod den grønne omstilling har ofte været, at det er for dyrt. Nu viser ny forskning, at det potentielt er lige omvendt. (Foto: Shutterstock)
Annonce:
Følg Videnskab

Det er pessimistisk og ganske enkelt forkert at sige, at en omstilling til grøn energi bliver dyrt. Det mener en gruppe forskere fra Oxford University i England, der for nylig publicerede et studie i tidsskriftet Joule.

Studiet viser, at hele verden kan spare omkring 12 billioner dollar inden 2050 ved at satse på grøn energi. Det svarer til cirka 89,5 billioner kroner – eller 89,5 tusinde milliarder.

Forskerne forklarer, at det særligt skyldes konstant faldende priser på vedvarende energi.

Det skriver BBC ifølge Videnskab.dk.

Forskerne bag studiet har ud fra data om udviklingen i priserne på vedvarende energi og fossile brændstoffer formået at fremstille en model for den fremtidige udvikling.

Annonce:

Inden for fossile brændstoffer findes der data, der går mere end 100 år tilbage i tiden. Når man tager højde for inflation og større udsving på markedet, viser det sig, at prisen ikke har ændret sig særlig meget.

Vedvarende energi har til sammenligning kun været til stede i et par årtier, men det data, der findes, viser, at den konstant forbedrede teknologi har en stor betydning for prisen på vind- og solenergi.

Det falder nemlig voldsomt med en rate, der nærmer sig 10 procent om året. Det kommer desuden ifølge forskerne ikke til at stagnere.

Læs mere på Videnskab.dk: Grøn energi er en bedre investering end nogensinde

De har udarbejdet en model, der viser, at det er forventeligt, at markante aktører kommer til at investere på området.

Lignende teknologier er førhen blevet væsentligt billigere, fordi de er attraktive at investere i for store økonomier, forklarer Rupert Way, der er hovedforfatter til studiet.

Annonce:

- Vores seneste forskning viser, at en opskalering af vigtige grønne teknologier vil fortsætte med at få prisen ned, og jo hurtigere vi gør det, desto mere kommer vi til at spare, siger Rupert Way til BBC.

Nu kan man med det nye studie argumentere for, at et sats på grøn energi ikke bare er det sundeste for klimaet, men potentielt også det sundeste for økonomien.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Nogle kunstige sødestoffer ser ud til at have negativ effekt på dit blodsukker

Mission Europa: NASA vil udforske ismånes skjulte hav med svømmende robotter

Dør man øjeblikkeligt ved halshugning?
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: