'Gudehjelm' snød 193 festivalgængere

Hollandske forskere bad borgere hjælpe dem i et forsøg med en 'gudehjelm'

Men alkohol får desværre ikke den ’magiske’ hjelm til at virke stærkere, beretter forskere.

Hvad sker der, når man giver 193 snalrede festivalgængere en ’gudehjelm’ på hovedet og beder dem fortælle, hvad de oplever?

Netop det spørgsmål besluttede hollandske forskere sig for at undersøge videnskabeligt, skriver ScienceAlert.com ifølge Videnskab.dk

Hjelmen, der blev kaldt 'gudehjelmen', havde ledninger tilkoblet, og angiveligt ville en svag elektrisk strøm sende signaler til hjernen, hvilket skulle gøre, at forsøgspersonerne kom mere i kontakt med deres spirituelle side.

Det passede bare ikke, for hjelmen var intet andet end en almindelig, sølvmalet skaterhjelm, hvor forskerne havde klistret funktionsløse ledninger på.

Læs mere på Videnskab.dk: Religion kan have samme effekt på hjernen som stoffer

Alligevel berettede 78,5 procent af forsøgspersonerne efter 15 minutter med hjelmen på, at de kunne mærke en underlig og tiltagende følelse i kroppen.

Én rapporterede endda, at;

'Jeg følte, at hjelmen tog kontrollen over mig. Mit hoved begyndte at snurre rundt om sig selv, og det samme gjorde mine øjne.'

En anden fortalte følgende om oplevelsen med hjelmen:

'Jeg blev frakoblet stolen, og jeg svævede. Skrivebordet begyndte at ryste vildt, og jeg følte tilstedeværelsen af en mørk figur ved siden af mig. Den hviskede noget i mit øre, som jeg ikke kunne forstå.'

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor tillader Gud ondskab og ulykker?

De deltagende personer blev altså godt og grundigt narret, men det var ikke uden grund.

Forskerne ønskede nemlig at teste, hvorvidt festivalgængere, der var påvirkede af alkohol i højere grad følte de spirituelle oplevelser i forhold til dem, der ikke havde indtaget alkohol. 

Men det var der intet, der tydede på;

'Vi fandt ikke nogle beviser for, at alkohol øgede folks forhold til manipulationen, men fremtidige studier kan udrede dette ved at bruge højere doser alkohol i en mere valid kontekst,' siger forskerne i studiet, skriver ScienceAlert.com ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvorfor er teenagere så sure?

Stort studie: Pension får hukommelsen til at dale 40 procent hurtigere

Forsker: Glutenfri diæt er kun for gluten-allergikere