Hash-forbud gav studerende bedre karakterer

Studerende fik forbedret deres karakterer, efter det blev ulovligt for dem at købe cannabis i den hollandske studieby Maastricht

(Foto: Jakob Ehrbahn)
(Foto: Jakob Ehrbahn)
Følg Videnskab

Maastricht i Holland er både en studieby og en grænseby.

For at begrænse antallet af narkoturister indførte byen i 2011 en ny lov, som gjorde det ulovligt for udenlandske statsborgere at handle på byens 13 'coffee shops', hvor cannabis lovligt langes over disken.

Nu har to økonomer ved Maastricht-universitetet og det tyske arbejdsforskningsinstitut IZA fundet ud af, at studerende, der blev nægtet adgang til cannabis-cafeerne, fik forbedret deres karakterer betydeligt, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.
 

Det er ikke ualmindeligt, at studerende i Maastricht bruger hash og marihuana. Gennem spørgeskemabesvarelser kunne forskerne regne sig frem til, at næsten 60 procent af de studerende i begge grupper havde brugt cannabis i løbet af det seneste år.

Læs også hos Videnskab.dk: 20 års forskning: Så skadelig er cannabis
 

Tilsvarende undersøgelser i Norge anslår, at 25 procent af norske studerende har prøvet cannabis på et tidspunkt i deres levetid.

Forskerne har set på over 54.000 karakterer, som er blevet givet til studerende, før og efter loven trådte i kraft. De så væsentlige forbedringer i karaktererne blandt de studerende, der havde mistet den lovlige tilgang til cannabis.

Ud af de 4.000 studerende, der blev undersøgt, blev 8 procent berørt af den nye lov, som kun gælder besøgende fra andre lande end Holland, Tyskland og Belgien. Disse 8 procent havde i udgangspunktet dårligere karakterer end gennemsnittet.

Det var særligt i de matematiske fag, at de studerende, der havde mistet adgang til coffee shops, oplevede karakterforbedringer. Forskerne skriver, at dette stemmer godt med tidligere forskning, som har vist, at kognitive færdigheder, særligt de matematiske, bliver nedsat af cannabis.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hash giver måske ikke varige skader i hjernen alligevel

Er det farligt at ryge hash?

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind