Hashrygning forkorter livet

Hvis du ryger meget hash, kan det forkorte livet på grund af følgesygdomme.

Foto: WikiCommons
Foto: WikiCommons

Det er kendt, at tobaksrygning kan forkorte livet på grund af diverse følgesygdomme. Men hvad med hash? Har det samme effekt? Svenske forskere har med et kohortestudie med 45.000 svenske mænd undersøgt, om hashrygning kunne kædes sammen med tidlig død. Og det kunne det. De svenske forskere fandt ud af, at blandt dem, der kunne betegnes som ’tunge’ hashrygere, var der 40 procent risiko for at dø tidligere end dem, der ikke røg.

Det skriver Forskning.no ifølge Videnskab.dk.
- Mange studier har vist, at det sandsynligvis går værre med dem, som har et højt forbrug af cannabis over en længere perioder. Men et lille forbrug giver ikke nogen forøget risiko for uheldige udfald, siger Jørgen Bremness, der er professor i rusmiddelforskning ved Senter for Rus- og Afhængighedsforskning ved Universitetet i Oslo, til Forskning.no.

Læs mere på Videnskab.dk: 20 års forskning: Så skadelig er cannabis
 

Mændene i kohortestudiet blev hvervet til studiet tilbage i 1969/1970, da de skulle opfylde deres værnepligt. Her blev de spurgt om deres cannabisforbrug og fulgt helt indtil 2011. Forskerne bag studiet erkender dog, at der er nogle svagheder ved studiet.

Læs mere på Videnskab.dk: Dansk rapport: Her er konsekvenserne af hashrygning
 

Eksempelvis ved forskerne ikke 100 procent, om det er cannabisen, der er skyld i dødsfaldene. De kan blot se, at der er en sammenhæng mellem de mænd, der har røget meget cannabis, og tidligere død. Et andet studie, udført med de samme værnepligtige mænd, viste dog, at der ifølge Forskning.no var en sammenhæng mellem højt forbrug af hash og en højere risiko for at udvikle lungekræft.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Psychiatry.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hjælp! Hvorfor kravler min marmelade opad?
Færre drab i Grønland
Dårlig hukommelse kan være en fordel
 

 

60 kommentarer
Vis kommentarer