Havde Jomfru Maria ret? Fisk kan lave jomfrufødsel

Forskere har fundet ud af, at en fisk kan få unger uden at have sex. Savrokken er det første eksempel på et vildtlevende hvirveldyr, som kan formere sig ved jomfrufødsel

Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox

Som regel skal der både en han og en hun til at lave børn.

Men nu har forskere opdaget, at det ikke nødvendigvis er tilfældet for den småtandede savrokke.

Ved hjælp af genetiske analyser har de fundet ud af, at den kritisk truede rokkefisk er i stand til at formere sig ved partogenose – bedre kendt som jomfrufødsel.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se et billede af fisken med den imponerende egenskab.

- Hvad DNA-fingeraftrykkene viste os var meget overraskende; kvindelige savrokker kan sommetider reproducere sig selv uden parring, siger ph.d.-studerende Andrew Fields fra det amerikanske Stony Brook Univerity.

I den nye undersøgelse anslår forskerne, at omkring 4 procent af de småtandede savrokker i Florida reproducerer sig selv ved jomfrufødsler.

Læs også hos Videnskab.dk: Sex af dyrenes særeste sex-vaner

Det er langt fra første gang, at forskere finder tegn på, at jomfrufødsler kan forekomme i dyreriget.

Den aseksuelle reproduktion er tidligere blevet dokumenteret i en håndfuld hvirveldyr, som lever i fangenskab – herunder slanger, fugle og komodovaraner.

- Man hører om det fra tid til anden – især fra dyr, som lever i fangenskab. Der er blandt andet et eksempel på nogle hun-hajer, som levede i et akvarium uden hanner og alligevel fik unger, fortæller lektor Peter Rask Møller, som forsker i fisk på Københavns Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Din guide til sex i naturen

Det er dog første gang, at jomfrufødsler er blevet dokumenteret blandt hvirveldyr, som lever i det fri. Forskerne har i den nye undersøgelse fanget 190 savrokker, og genetiske analyser peger på, at syv af dem var undfanget ved jomfrufødsler.

Alle syv rokker havde ifølge den ledende forsker bag studiet et »perfekt helbred og en normal størrelse i forhold til deres alder.«

- Noget tyder på, at det åbenbart ikke er så usædvanligt, at det forekommer. Men i virkeligheden kan det også være en meget smart overlevelsesstrategi for arten. Det kan være en måde at få lavet lidt flere afkom på – især hvis man er en meget truet art som savrokken, siger Peter Rask Møller.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Forskere: Fingre afslører længden på penis

4 kommentarer
Vis kommentarer