Havets svar på dræbersneglen oversvømmer Danmark

Havets svar på dræbersneglen - den sortmundede kutling - spreder sig med voldsom hast i de danske have. Den eksotiske fisk udkonkurrerer lokale arter og truer blandt andet fiskeriet af rejer, ål og fladfisk

(Foto: Polfoto/Janus Engell)
(Foto: Polfoto/Janus Engell)
Følg Videnskab

I 2008 blev den første sortmundede kutling spottet i Danmark.

Siden da har den eksotiske fisk spredt sig med voldsom hast, og forskere advarer om, at kutlingens invasion allerede nu går ud over fiskeriet af rejer, ål og fladfisk.

-Det er den mest markante invasive art, vi har oplevet i de danske farvande. I det sydøstlige Danmark er det allerede blevet den altdominerende art, fortæller lektor Peter Rask Møller fra Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Han er en af forskerne bag en ny undersøgelse som kortlægger, hvor hurtigt den sortmundede kutling har spredt sig og indtaget de danske farvande. Fra den første fangst på Bornholm har fisken på få år spredt sig vestover til det sydlige Sjælland og hele Lolland-Falster – med en gennemsnitshastighed på 30 kilometer per år.

I det sydøstlige Danmark har de følt sig ladt meget i stikken, selvom de har råbt op om problemet. Men nu er den sortmundede kutling ved at nærme sig København - så kan det være, politikerne begynder at tage det alvorligt, siger Peter Rask Møller og henviser til, at den eksotiske kutling er nået til Brøndby Strand.

Læs mere på Videnskab.dk: Top 10: Her er den danske naturs værste fjender.

Oprindeligt stammer den sortmundede kutling fra brakvandet i Sortehavet og det Kaspiske Hav, og dermed trives den glimrende i de saltfattige farvande i Østersøregionen.

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) advarer imidlertid om, at nye eksperimenter, som endnu ikke er offentliggjorte, viser, at den sortmundede kutling er særdeles hårdfør – og formentlig sagtens vil kunne overleve i eksempelvis Nordsøens salte vande.

- Hvis den bevæger sig videre gennem de indre danske farvande og op til Nordsøen, vil det være et stort problem, fordi den får adgang til floder og åer, hvor den blandt andet kan æde laksens æg.

Læs mere på Videnskab.dk: Kun én effektiv måde at slippe af med dræbersnegl på:
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/kun-en-effektiv-made-slippe-af-med-draebersnegle-pa

- I Limfjorden vil den helt sikkert også kunne blive en trussel for muslingefiskeriet. Vi ved fra andre lande, at det går hårdt ud over muslingerne, når den rykker ind, siger Jane Behrens, som er forsker ved DTU Aqua.

Ud over at have konsekvenser for de lokale økosystemer, påpeger Jane Behrens, at kutlingens indtog allerede nu kan mærkes af erhvervsfiskerne i det sydøstlige Danmark.

- Den sortmundede kutling spiser rejerne, og det mærker fiskerne allerede. I de områder, hvor der er ålefiskeri, er det også gået meget tilbage. Så det er et problem, som både har økologiske konsekvenser og økonomiske konsekvenser, siger Jane Behrens og tilføjer, at også små fladfisk og hjemmehørende kutlingearter bliver presset af den invasive art.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Verdens ældste havskorpion var på størrelse med et menneske.

Nye billeder viser mystiske røde striber på Saturn-måne.

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind