Her er risikoen for corona-smitte størst på en fodboldbane

Hvis en spiller på en fodboldbane løber rundt med COVID-19, er sandsynligheden for at smitte størst på særlige positioner, viser grafikker lavet ud fra beregninger fra Aarhus Universitet

Grafikken viser, at centrale angrebsspillere gennemsnitligt set er i størst risiko for at blive smittet med coronavirus eller COVID-19. Herefter følger midterforsvarere og centrale midtbanespillere. Mindst udsatte er målmænd.
(Scoren på aksen til venstre – Y-aksen – er et udtryk for tiden, som en spiller har tilbragt inden for halvanden meter af den smittede lagt sammen med tiden, han har befundet sig i hans slipstrøm.)
Grafikken viser, at centrale angrebsspillere gennemsnitligt set er i størst risiko for at blive smittet med coronavirus eller COVID-19. Herefter følger midterforsvarere og centrale midtbanespillere. Mindst udsatte er målmænd. (Scoren på aksen til venstre – Y-aksen – er et udtryk for tiden, som en spiller har tilbragt inden for halvanden meter af den smittede lagt sammen med tiden, han har befundet sig i hans slipstrøm.)

Når det engang igen bliver muligt at løbe rundt på grønsværen og spille fodbold mod 11 modstandere, vil din risiko for at blive smittet med COVID-19 være afhængig, hvor du selv spiller, hvor smittebæreren spiller, og om smittebæreren er fra dit eget eller modstanderens hold.

Det viser flere grafiker, der bygger på data fra et studie fra Aarhus Universitet, skriver Videnskab.dk, der også bringer grafer over, om med- eller modspillere udgør den største smitterisiko.

Studiet har anslået, hvor længe en spiller på en stor fodboldbane i gennemsnit vil være udsat for smitte ved nærkontakt med én smittet spiller på banen.

Konklusionen lyder: cirka halvandet minut under en hel fodboldkamp på 90 minutter.

Studiet viser dog også – ud fra analyser af samtlige spilleres bevægelser i 14 spillede Superliga-kampe – at ’smittetiden’ varierer fra 0 til helt op til 11 minutter, afhængig af spillernes roller på banen.

Læs mere på Videnskab.dk: Coronavirus: Alt om udviklingen, symptomer og behandling

Dykker man ned i tallene er det muligt at se, hvilke positioner på banen der typisk er mest udsat for smitte ved nærkontakt.

Og her fremgår det, at centrale angrebsspillere gennemsnitligt set er i størst risiko for at blive smittet med coronavirus eller COVID-19. Herefter følger midterforsvarere og centrale midtbanespillere. Mindst udsatte er målmænd.

- Ud af den simple graf kan vi se, at målmanden ikke er i særlig stor risiko, men at de øvrige centrale spillere – altså midterforsvarer, som vi kalder centre back, central midtbanespiller og angriber - generelt har større score i forhold til spillere på samme kæder, som er placeret længere ude mod en af sidelinjerne, konstaterer Nikolas S. Knudsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Er energidrikke farlige?

Fokuserer man udelukkende på bevægelserne på banen, som dette studie har gjort – og altså udelader alt socialt, omklædning, high-fives, spyt og hvad der ellers kunne udgøre en smitterisiko under en kamp – vil du nok helst have, at den smittede er på dit eget hold, for så er du i lavest mulige risiko for at blive smittet.

Og graferne giver virkelig god mening, når man har kendskab til, hvordan fodboldspillere bevæger sig rundt på banen, lyder en kommentar fra fodboldforsker, professor Magni Mohr fra Syddansk Universitet.

- Det viser tydeligt, at der er forskel fra position til position, og at der er store variationer inden for hver position, afhængig af hvordan spillerne på de forskellige pladser i de 14 Superliga-kampe har bevæget sig, siger Magni Mohr.

Professoren tilføjer, at Aarhus-arbejdet nok også kan bruges, hvis spillere bliver smittet, når Superligaen eller andre fodboldrækker har fået lov at spille kampe igen:

- Hvis man finder ud af, at en spiller har været smittet eller er blevet smittet, og han har spillet kamp, kan man starte med at teste de spillere, som, man ved, han sandsynligvis har været i tættest kontakt med.

- Hvis en venstre back er smittet, kan man se, at man nok skal teste højre wing hos modstanderen, hvor der har været størst kontakt. Det, synes jeg, er både sjovt og brugbart, siger Magni Mohr, professor på Institut for Idræt og Biomekanikved Syddansk Universitet.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Regelmæssig sex er godt for dit psykiske helbred

Hvad er romantik?

Hvad styrer, når hjernen er på autopilot?