Her skriver raket rumfart-historie

Det amerikanske rumrejsefirma SpaceX skriver historie med utrolig landing

Se den vellykkede mission her (Video: AP)

Det gik helt efter planen, da den amerikanske rumfartvirksomhed SpaceX natten til tirsdag sendte en Falcon 9-raket på en historisk lufttur.

For første gang nogensinde er en raket blevet sendt op i luften for at - ti minutter senere - vende sikkert tilbage til jorden i lodret position.

Den kontrollerede landing betyder, at der er taget et gevaldigt skridt til at genbruge raketter, skriver nyhedsbureauet Associated Press og Reuters.

Den historiske lufttur begyndte natten til tirsdag dansk tid, hvor raketten blev affyret fra Cape Canaveral i Florida.

Ti minutter senere vendte den såkaldte første del tilbage til jorden cirka 10 kilometer syd fra opsendelsesstedet.

- Velkommen tilbage, skat! skriver SpaceX-grundlægger Elon Musk på Twitter.

Resten af raketten fortsatte på sin mission ud i rummet, hvor 11 satellitter skal sendes i kredsløb om jorden.

SpaceX, som har hovedsæde i Californien, forsøger at revolutionere raketindustrien, der i øjeblikket taber millioner af dollar, fordi raketter ikke kan genbruges og sendes op flere gange.

I dag bliver raket-resterne kasseret.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

'Mister Tesla' er en mand med mange vilde drømme. (Foto: Paul Sakuma/AP) Teknologi Tesla-chef: 3. verdenskrig kan ødelægge vores redning på Mars

Adskillige forsøg på at få raketten til at lande på en platform i havet er tidligere mislykket.

SpaceX mener dog, at hvert eneste opsendelsesforsøg har hjulpet ingeniører til at komme tættere på, hvilken teknik der kan gøre det muligt.

Denne gang formåede raketten ifølge Reuters at vende rundt cirka 200 kilometer ude i atmosfæren, starte en række motorer op og udløse landingsbenene forud for berøring med jorden.

Succesen markerer samtidig den første SpaceX-opsendelse, siden en eksplosion for seks måneder siden ødelagde både en raket og rakettens last, der skulle være sendt af sted mod Den Internationale Rumstation.

Moderne rumkapløb: Elon Musk og SpaceX har lange konkurreret med Amazon-grundlægger Jeff Bezos rumfirma Blue Origin om at være den første til at lande en genanvendelig rumraket. Den 23. november lykkedes det endelig for Blue Origin, som dermed var en lille måned hurtigere end SpaceX, til tydelig irritation for Elon Musk. Læs mere herunder:

Videnskab Historisk succes: Her lander genbrugs-rumraket for første gang

Tilbage i april måned lykkedes det næsten for Elon Musk og SpaceX at lande en genanvendelig rumraket på en flydende landingsbane ud for Floridas kyst. Raketten havde dog for meget fart på, derfor mistede den balancen, væltede og eksploderede.
Videnskab Vilde billeder: Rumraket eksploderer efter mislykket landing
33 kommentarer
Vis kommentarer