Annonce:
Annonce:

Hidtil største soludbrud fanget på billede

Det er den største ‘solfakkel’, der nogensinde er blevet observeret på et enkelt billede sammen med Solens fulde skive

Satellitten Solar Orbiter, der opereres af NASA og Den Europæiske Rumorganisation, fangede den 15. februar billedet af det voldsomme fænomen.
Satellitten Solar Orbiter, der opereres af NASA og Den Europæiske Rumorganisation, fangede den 15. februar billedet af det voldsomme fænomen.
Annonce:
Følg Videnskab

En kæmpemæssig eksplosion af materiale og energi rejser sig fra Solen og strækker sig flere millioner af kilometer ud i rummet.

Billedet, der netop er blevet offentliggjort af Den Europæiske Rumorganisation (ESA), viser den største protuberans, også kaldet solfakkel, der nogensinde er blevet observeret på et enkelt billede sammen med Solens fulde skive.

Det skriver CNN ifølge Videnskab.dk.

Hændelsen skete den 15. februar og blev fanget af The Full Sun Imager, der er ombord på satellitten Solar Orbiter, og som er et projekt i samarbejde mellem NASA og Den Europæiske Rumorganisation.

Læs mere på Videnskab.dk: For første gang nogensinde har et rumfartøj ’rørt’ Solen

En solfakkel opstår, når enorme plasmaskyer, der ligger i Solens overflade, slynges ud for atter at bevæge sig ind mod Solen igen, ofte i yndefulde buer.

Annonce:

Hvis disse buer har retning mod Jorden, kan de forstyrre teknologi, såsom satellitter, GPS’er, fly eller elnettet. Fænomenet forårsager også nordlys.

I dette tilfælde er den enorme solfakkel dog rettet væk fra Jorden. Men den er en påmindelse om Solens uforudsigelige natur og vigtigheden af at forstå og iagttage den, skriver ESA i en pressemeddelelse.

Solens har en 11-årig cyklus, hvor den varierer i aktivitet. I 2019 startede den en ny cyklus og vil blive ved med at blive mere aktiv indtil 2025, skriver CNN ifølge Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Solen er en rolig, men drillesyg stjerne

Hvad består universet af?

Er der nogensinde lavet en fartmåling på opkast?
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: