En komet uden hale?
Ja, den er god nok.
For første gang nogensinde er det nemlig lykkedes astronomer at opdage en komet uden hale, og ifølge rapporten Science Advances kan den blive en vigtig brik i spørgsmålet om, hvordan solsystemet er opbygget.
Det skriver Reuters.
Kometen går under betegnelsen 'Manx', der er opkaldet efter Manx-katten, der også mangler en hale. De fleste kometer er lavet af is og andre frosne elementer, mens 'Manx'-kometer er lavet af sten, der er normalt bliver fundet nær Jorden. På almindelige kometer vil der typisk være spor af is, men analyser viser, at den nyfundne komet har spor fra asteroider, der bevæger sig mellem Mars og Jupiter.
Forskere arbejder ud fra en teori om, at kometen, der er blevet døbt C/2014 S3, er skabt i samme område om Jorden, og man undersøger nu, om der findes lignende 'Manx-kometer'.
- Afhængig af, hvor mange vi finder, vil vi vide, om de store planeter dansede gennem solsystemet, da de var unge, eller om de hurtigt voksede sig store uden at bevæge sig, skriver Oliver Hainaut, der er en af forfatterne bag rapporten og astronom hos European Southern Observatory, i en pressemeddelelse.
Kometer, der stammer fra samme område som den nyfundne Manx-komet, gror tydelige haler i takt med, at de nærmer sig solen.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.