Annonce:
Annonce:

Hørmer dine fimser? Sådan prutter du uden stank

Du skal undgå bestemte fødevarer, hvis du vil slå nærmest lugtfrie fimser, viser ny forskning.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Videnskab

Hvis man har en hvis selvkontrol, kan man måske slå en fis helt uden lyd.

Nu viser det sig, at også findes en metode til at slippe en lille vind, uden at den hørmer, viser ny forskning. Det skriver videnskab.dk.

Forskere fra Monash University i Melbourne har ifølge Newscientist.com fundet ud af, at ens prutter er mindre ildelugtende, hvis man skærer ned på de proteinholdige fødevarer.

- Det her forklarer blandt andet, hvorfor bodybuildere, der indtager meget protein, er kendt for at slå særdeles stinkende prutter,-  siger Chu Yao, der faktisk forsker i tarmgasser – altså prutter – ved Monash University i Melbourne, og som står bag studiet, til Newscientist.com.

Resultaterne blev for nyligt præsenteret på konferencen Australian Gastroenterology Week 10. – 12. Oktober 2016.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor har min prut en lyd?

Annonce:

Stof i kød, æg og mælk skaber fæl gas
Selv om man ikke skulle tro det, består prutter faktisk primært af lugtfrie gasser. De indeholder oxygen og nitrogen, som vi får fra luften omkring os, og hydrogen, methan og kuldioxid, der bliver produceret, når tarmbakterierne forarbejder de kulhydrater, vi spiser.

Den velkendte stank af rådne æg kommer fra svovlbrinte, som opstår, når tarmbakterierne får protein.

Forskerne ville derfor undersøge, hvordan niveauet af svovlbrinte i tarmen kunne påvirkes. Til det brugte de afføringsprøver fra syv raske mennesker.

Prøverne blandede de med cystein, der er en aminosyre, som især findes i kød, æg og mælkeprodukter. Cystein fik ifølge forskerne niveauet af svovlbrinte til at blive syv gange så højt som normalt.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

Fuldkorn og grøntsager giver lugtfrie prutter
Det forhøjede niveau af svovlbrinte faldt dog væsentligt, da forskerne blandede fire såkaldt 'langsomme' kulhydrater i afføringsprøven.

Annonce:

To af de fire kulhydrater indeholdt resistent stivelse, som blandt andet findes i kartofler, bananer, bælgfrugter, fuldkorn, artiskokker og asparges.

Fødevarerne med resistent stivelse reducerede produktionen af svovlbrinte med 75 procent. Disse er nemme at fordøje, og det betyder, at de bliver nedbrudt før protein.

- Opmærksomheden bliver taget væk fra proteinerne, og så bliver der ikke produceret svolvbrinte,-  siger Chu Yao til Newscientist.com.

De to andre kulhydrater, der reducerede produktionen af svolvbrinte, var psyllium og sterculia. Disse reducerede dog kun svolvbrinteniveauet med 25 procent.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

Bliver man tungere af at prutte?

Påvirker analsex bakterierne i min tarm?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: