Annonce:
Annonce:

Hold på hat og briller: Vi får meget mere turbulens i fremtiden

Dårligt nyt for dig med flyskræk: Klimaforandringer kan i fremtiden give tre gange så meget turbulens, når du er i luften

PR-Foto
PR-Foto
Annonce:
Følg Videnskab

Forskere forudser i et nyt studie, at alvorlig turbulens på flyrejser kan blive tre gange mere almindeligt, i takt med at kuldioxid i atmosfæren stiger. Det skriver newscientist.com ifølge Videnskab.dk.

Menneskeskabte klimaændringer styrker vindgradienterne – dvs. de lodrette og vandrette ændringer i vindhastighed og -retning over en kortere distance.

De højtliggende jetstrømme med hurtigt strømmende luft vil således blive styrket – og det er dem, der forårsager turbulens.

Læs mere på Videnskab.dk: Global opvarmning giver flyture med bump

Hvis de nuværende tendenser fortsætter, vil den atmosfæriske CO2 stige til det dobbelte af, hvad den var før industrialiseringen, inden vi når midten af dette århundrede.

Annonce:

Ved at bruge supercomputersimulationer har forskerne regnet sig frem til, at en sådan fordobling af CO2-niveauet i atmosfæren vil øge sandsynligheden for alvorlig turbulens i fly med 149 procent.

- Vores nye studie tegner det mest detaljerede billede af, hvordan flyturbulens responderer på klimaændringer, siger studiets hovedforfatter Paul Williams fra University of Reading i Storbritannien til newscientist.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Spruttende galaktiske jetstrømme: De bedste billeder nogensinde

- Selv de mest trænede flypassagerer vil blive alarmerede ved udsigten til en 149 procent stigning i alvorlig turbulens, som kan føre til hospitalsindlæggelse, fortsætter han.

Forskerne forudser desuden, at en fordobling af CO2-niveauet vil øge let turbulens med 59 procent og moderat turbulens med 94 procent.

Andre artikler på Videnskab.dk:

C-vitamin smadrer kræftceller og har blot banale bivirkninger

Kæmpestudie: Samtlige dinosaurforskere har taget fejl i 130 år

Gener afslører, om du er natteravn

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: