Hulemalerier afslører fælles kunstform i oldtidens Europa

En undersøgelse af hulemalerier i det nordlige Spanien viser, at malerierne har en slående lighed med andre hulemalerier i Europa

Følg Videnskab

Ligesom malerkunsten, der i dag har utallige forskellige teknikker som impressionisme, dadaisme og klassicisme, bærer hulemalerierne fra oldtidens Europa også præg af forskellige kunstneriske forme.  

I 2016 opdagede arkæologer en række hulemalerier med motivet af bisonokser i det nordlige Spanien.

Efter flere års granskning af hulemalerierne har forskere opdaget, at malerierne stammer fra en oldgammel kunstart, som man ikke har set før på Den Iberiske Halvø. Det skriver Phys.org ifølge Videnskab.dk.

Forskerne bag studiet, der er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE, har gjort opdagelsen ved at sammenligne hulemalerierne med tidligere fund fra resten af Europa.

Stilen fra Aitzbitarte-hulerne, som malerierne er fundet i, stemmer overens med andre hulemalerier fra blandt andet Sydfrankrig, der bærer præg af en særlig kunstform fra mellem 34.000 til 24.000 år siden, der på engelsk kaldes Gravettian culture. 

På Videnskab.dk kan du se en video fra de spændende Aitzbitarte-huler

Arkæologer har fundet spor fra kulturen over hele Europa, men den Iberiske Halvø har hidtil ikke været nævnt i denne sammenhæng.

'Disse forhistoriske malerier, der mest forestiller bisonokser, blev tegnet, på en måde man ikke tidligere har set i det nordlige Spanien. Tegningerne har karakteristika, man tidligere har set fra malerier i det sydlige Frankrig og i andre dele af Middelhavsområdet,' skriver forfatterne bag studiet ifølge Videnskab.dk og fortsætter:  

'Studiet viser, at hulemalerierne i den vestlige del af Europa fra 25.000 år siden, har haft et tættere forhold end hidtil troet.'

Andre artikler fra Videnskab.dk

170.000 år gamle bagte rodfrugter fundet i hule
 

Bør man børste tænder i lunkent vand?
 

Dødehavsrullerne: Arkæologer finder den 12. hule
 

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.