Man har længe troet, at humlebier hører til den kategori af dyr, der agerer ud fra instinkt og ikke ud fra intelligens.
Men det har en gruppe forskere netop modbevist i et studie publiceret i tidsskriftet 'PLOS Biology'.
De har i en række forsøg vist, at humlebier ikke bare kan lære at trække i en snor for at få en belønning i form af sukkervand, men at de efterfølgende også kan lære andre humlebier denne færdighed.
Dette indikerer et højt intelligensniveau på trods af biernes meget små hjerner.
Se, hvordan humlebien gjorde i eksperimentet, i en video på Videnskab.dk
Store hjerner er ikke lig med intelligens
- Studiet udfordrer succesfuldt forestillingen om, at store hjerner er nødvendige for, at nye færdigheder kan sprede sig,- siger Christian Rutz, der forsker i fugles hjerner på University of St. Andrews i Storbrittanien, til sciencemag.org.
Man har tidligere brugt snor-trækning til at måle, hvor kloge primært fugle og aber er, og derfor brugte forskerne samme metode på humlebierne, der ellers ingen erfaring har fra naturen med den slags opgaver.
Forskerne satte et meget lavt, transparent plastikbord op, der lige nøjagtig kunne dække tre flade kunstige blomster. Alle 'blomsterne' indeholdt en fordybning med sukkervand og havde en snor fastgjort til sig, der nåede ud på den anden side af bordet. Bien kunne kun få fat på sukkervandet ved at hive i snoren.
Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor er mænd klogere end kvinder?
En uventet adfærdsmæssig fleksibilitet
Forskerne lavede en række eksperimenter. For eksempel satte de 110 humlebier ved siden af bordet og observerede deres adfærd. Nogle trak i snoren, men gav op, mens to bier formåede at blive ved, indtil de fik fat i sukkervandet.
At to bier i det eksperiment uden nogen hjælp fandt ud af, hvordan de skulle trække i snoren, og at andre bier kunne tillære sig denne færdighed, var »yderst imponerende,« siger Ivo Jacobs til sciencemag.org.
Han er kognitiv zoolog på Lund University i Sverige og har ikke været indvolveret i studiet.
- Det faktum, at humlebier kan lære dette, viser, at de har en uventet adfærdsmæssig fleksibilitet,- tilføjer han til sciencemag.org.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Utroligt kloge krager bruger redskaber til at skaffe føde
Seks af de særeste sex-vaner hos dyr
Kvinderne og forskningen har talt: Sådan skal en penis se ud