Hvad? Er der mumier i England?

34 skeletter i England er blevet analyseret og har vist sig at være resterne af mumier. Tanken om, at englænderne - og måske også andre europæere - mumificerede deres døde er helt ny og ændrer fundamentalt på vores opfattelse af perioden, siger forskerne.

(Arkivfoto: AP)
(Arkivfoto: AP)
Følg Videnskab

Mumificeringer kan have været en udbredt praksis i bronzealderes Storbrittanien, fortæller forskere fra University of Sheffield og University College London i England.

- Tanken om, at britiske og potentielt europæiske bronzealdersamfund investerede ressourcer i at mumificere og præparere en andel af deres døde ændrer fundamentalt på vores forståelse af begravelsesritualet og religiøse opfattelser i denne periode, fortæller Dr Tom Booth fra University of Sheffield.

Det skriver Videnskab.dk:

Studiet bliver publiceret i tidsskriftet Antiquity, men er endnu ikke blevet tilgængeligt på tidsskriftets hjemmeside.

Forskerne bygger konlusionen på analyser af 34 skeletter, der er fundet rundt omkring i Storbritannien. Ligesom andre kendte mumier, bar adskillige af disse skeletter ikke de samme tegn på at være blevet nedbrudt som kendte mumier fra Irland og Yemen.

- Vi ved fra tidligere forskning, at knogler fra lig, der er blevet nedbrudt naturligt, normalt er voldsomt nedbrudte af forrådnelsesbakterier, hvorimod mumificerede knogler udviser en perfekt grad af histologisk (vævsmæssig, red.) bevarelse og ikke er påvirket af forrådnende bioerosion, fortæller Dr Tom Booth.

Læs også hos Videnskab.dk: Kontroversiel påstand: VI har fundet en million mumier

Bronzealderens briter mumificerede også deres afdøde på andre måder, end man har gjort i resten af verden, fortæller forskerne. De holdt sig ikke til én fremgangsmåde, men tog en række forskellige teknikker i brug.

- Vores forskning viser, at rygning over et ildsted og formålsbestemte begravelser inde i en tørvemose er blandt nogle af de teknikker, som oldtidens briter kan have brugt til at mumificere deres døde. Blandt øvrige teknikker kan have været eviscerering, hvor organerne fjernes kort tid efter døden, tilføjer Dr Tom Booth.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Retsmediciner: Svend Tveskæg gav arvel sygdom videre til en række danske konger

Hvilke vikinger var mest barske: danske eller norske?

Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.