Annonce:
Annonce:

Hvad hulen er det for en underlig fisk?

En dansk kat er begyndt at slæbe nogle underlige dyr med hjem. Det ligner en fisk med forben, men dansk professor afviser, at der er tale om en zoologisk sensation.

Annonce:
Følg Videnskab

Kan du lure, hvad det er for et mærkeligt dyr, danske Elizabeth Krøgers kat har slæbt ind ad døren?

I løbet af det sidste halve år er katten begyndt at spise et nyt slags dyr, og katten er samtidig blevet væsentligt mere hemmelighedsfuld omkring sine fangster, fortæller hun ifølge Videnskab.dk.

Det undrer hende, og ikke mindst dyrets udseende er mystisk, da det ligner en fisk, der har forben. Hun har derfor taget et billede af den ukendte skabning og bedt om hjælp fra eksperter til at identificere arten.

Se billedet af den underlige fisk på Videnskab.dk

Kurt Buchmann, professor og fiske-ekspert, vil ikke udtale sig med sikkerhed om, hvad det er for en art. Men han afviser, at der er tale om en zoologisk sensation.

Annonce:

- Der er nok ikke tvivl om, at vi her har en fisk. Det kunne måske være en af flere arter af kutlinger, siger Kurt Buchmann, som er professor i akvatisk patobiologi og leder af Dansk Fiskeimmunologisk Forskningscenter.

En kutling er en 10-50 centimeter lang pigfinnefisk, som blandt andet lever i Østersøen.

Du rynker måske en anelse på næsen over Kurt Buchmanns bud, da det særprægede kræ jo ser ud til at have forben! Hvordan i alverden kan det så bare være en almindelig fisk?

Læs også hos Videnskab.dk: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Kurt Buchmann pointerer, at billedet er så sløret, at der er tale om spekulation, når han udtaler sig, men han mener bestemt ikke, at den ting, der unægteligt ligner et forben på dyrets krop, rent faktisk er et ben.

- Det er nok en brystfinne, der er revet i stykker. Finner har såkaldte finnestråler, og det, der linger tæer på billedet, er formentlig flossede finnestråler, der er revet fra hinanden, hvilket jo kan være sket ved, at katten har gumlet på den, siger Kurt Buchmann.

Annonce:

Da det selvfølgelig er lidt skuffende, hvis dyret bare er en helt almindelig, kedelig fisk, må vi være helt sikre, før vi afslutter efterforskningen.

Michael Hansen, professor i molekylærbiologi, fortæller, at han næsten overvejede, om billedet var fup, da han kastede et blik på det i første omgang. 

- Jeg kender ikke nogle dyr fra den danske natur, der har skæl, ligner en fisk og samtidig har forben, siger Michael Hansen, professor i molekylærbiologi ved Institut for bioscience ved Aarhus Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Skriiig! Hvad er det for en alien-edderkop?

Selvom han umiddelbart ikke har noget bud på, hvad det er for et dyr, skyder han alligevel fra hoften, når nu det skal være.

- Det kan måske være en knorhane. De har nemlig modificerede brystfinner, som de bruger som ben. Deres finnestråler er frigjorte, og de bruger dem som ben til at gå på havbunden. Det ser meget mærkeligt ud. Problemet er bare, at dyret på billedet ellers ikke ligner en knorhane, siger Michael Hansen.

Annonce:

Da vi fremlægger Kurt Buchmanns teori om, at benet i virkeligheden er en brystfinne, som er blevet gumlet på, virker det som om, at der går et lys op for Michael Hansen.

- Nå ja, det kan selvfølgelig være. Det ville forklare de underlige frø-lignende tæer, som den har på det, der ligner et ben, siger Michael Hansen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Bizart: Se den ekstremt sjældne kyklop-hest

Se 3D-animation af Danmarks vikingeborg ved Køge

Din guide til sex i naturen

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: