Hvad? Kvinde med nedfrosset æggestok bliver gravid

En kvinde, som havde fået fjernet sin ene æggestok og nedfrosset den, har netop født en sund dreng, efter at læger, gennem en transplantation af den nedfrosne væv fra æggestokken, har gjort hende fertil igen

(Foto: Pernille Westh)
(Foto: Pernille Westh)

Som 13-årig fik en belgisk kvinde fjernet den ene æggestok og nedfrosset den.

Hun skulle nemlig have foretaget en knoglemarvstransplantation, der kunne gøre hende infertil. Nu har kvinden født en sund dreng, efter læger, gennem en transplantation af den nedfrosne væv fra æggestokken, har gjort hende fertil igen.

Det er første gang, at operationen er foretaget - og så endda succesfuldt. Det skriver Videnskab.dk: http://videnskab.dk/kort-nyt/kvinde-foder-sundt-barn-efter-transplantation-af-nedfrosset-aeggestoksvaev

- Der har indtil for nylig hersket usikkerhed om, hvorvidt væv i æggestokkene taget fra unge piger senere ville være kompetent til at producere modne, frugtbare æg, så det her tilfælde er både bekræftende og spændende, siger Adam Balen, der er professor ved Leeds Centre for Reproductive Medicine.

Det var på den belgiske kvindes egen forespørgsel, at transplantationen af æggestoks-vævet for cirka to år siden blev foretaget. Der var hun 24 år. Fem måneder senere fik hun menstruation, og i november 2014 lykkedes det hende at blive gravid på naturlig vis.

Den vellykkede transplantation åbner op for muligheden for at bruge nedfrosset væv, frem for hormonbehandling, til kvinder, der grundet overgangsalderen ikke har menstruation længere.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Forskers sexvideo set over tre millioner gange
Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium
Myten om Atlantis – fup eller fakta?

8 kommentarer
Vis kommentarer