I videnskabens navn: Griller bøffer på glohed lava

Lavagrillen er blot et af de mange lava-eksperimenter udført på Syracuse University

Følg Videnskab

Når der skal grilles står valget normalt mellem gas- eller kulgrill, men på Syracuse University lader de sig ikke begrænse på den måde. To af universitetets forskere har nemlig som en del af deres lava-forskning afprøvet en lava-grill, hvor de tilberedte et måltid bestående af bøffer, laks og pølser.

Se lava-grillen i aktion over artiklen.

De to gale videnskabsmænd bag lava-projektet, Bob Wysocki og Jeff Karson, beskriver projektet som lige dele videnskab, kunst, uddannelse og inddragelse af det øvrige universitet.

Forskningsprojektets udgangspunkt var at studere hvordan lava løber og flyder under forskellige forhold, men undervejs har projektet taget flere afstikkere, blandt andet til kunsten og senest til den kulinariske verden.

Bøfferne i videoen ser en smule brændte ud, og det er der en god forklaring på. Hvor en normal grill sjældent når en temperatur over 250 grader, har lavaen en temperatur i omegnen af 2000 grader, så det er nemt at brænde maden på.

Bob Wysocki garanterer dog at de bliver bedre og bedre til at lava-grille, og arbejder på en måde at tilberede en mediumstegt bøf på lava-grill.

Se flere lava-eksperimenter fra Syracuse University herunder:

Hvad sker der når glohed lava kommer under vand? Se det herunder:

Her har Bob Wysocki skabt en kunstig vulkan. Formålet var at lave et kunstigt vulkanudbrud og noget cool kunst ud af det mønster som lavaen landede i:

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind